Slika nije pronađena

Jedna je srednjoškolka 2017. godine pokrenula kampanju #freeperiods kojom je htjela potaknuti vladu da osigura školarkama besplatne uloške i tampone za ove dane u mjesecu.


Amika George, sada 19-godišnjakinja iz Velike Britanije, prije nekoliko je godina pokrenula kampanju kojom je htjela skrenuti pažnju vladajućih u svojoj državi, ali i na globalnoj razini, na jedan veliki problem. Kampanja koju je pokrenula naglašavala je problem da neke djevojke koje dolaze iz siromašnijih obitelji izostaju iz škole svakog mjeseca kada imaju mengu jer si ne mogu priuštiti uloške i tampone. Neke umjesto ovih higijenskih potrepština koriste papirnate maramice, novine, staru odjeću... Trebalo je proći nekoliko godina kako bi se nešto dogodilo.

I sada je u tome i uspjela.


Sada je napokon odlučena da će od sljedeće školske godine u srednjim školama u Velikoj Britaniji svaka djevojka moći dobiti besplatno potrebne higijenske potrepštine, a sve će financirati država.

Škotska vlada ovakvu je akciju već pokrenula u svim školama i na svim fakultetima, a pridružila se i vlada Walesa koja je donirala milijun funti za rješavanje ovog problema.


Amika je u intervjuu za BBC izjavila kako je oduševljena jer se napokon nešto dogodilo po ovom pitanju. Sve je pokrenula kao 17-godišnja tinejdžerica iz svoje sobe uz pomoć tri društvene mreže, a sada nakon peticije koju je potpisalo preko 200 000 ljudi i nakon održanog prosvjeda, stvari se polako mijenjaju na bolje. Njen je cilj osigurati besplatne higijenske potrepštine u svim obrazovnim institucijama, a uvođenje u srednje škole samo je početak.

Misliš li da bi ovo bilo potrebno i u školama i na fakultetima u Hrvatskoj?

Foto: Shutterstock/ Instagram

M.T.

Pogledajte još:

BFF i ti često imate mengu u isto vrijeme? Pravi razlog tome je prilično bizaran

Opet kasni? Osam razloga zbog kojih ti menga može biti neredovita (osim trudnoće)

Provjeri svoje znanje i riješi se zabluda – sve o mengi na jednom mjestu

Škola Djevojke menstruacija Higijenske potrepštine

Još vijesti