Kontracepcijske pilule

Prije nego zatražiš ginekologa da ti da kontracepcijske pilule, trebala bi i sama prije malo istražiti koje su sve moguće njihove nuspojave i ima li smisla da ih piješ. Nekima koji imaju problema s hormonima ili bolnim menstruacijama mogu čak i pomoći.

Kontracepcijske pilule su mnogima dobro rješenje za siguran seks, ali nisu ni one 100% dobre. Da, zaštitit će te od moguće trudnoće, ali ne i od spolnih bolesti. Osim toga, kada ih počneš piti, to može dovesti do nekih neočekivanih promjena na tvom tijelu. Puno cura nije ni svjesno tih promjena prije nego počne piti pilule. Niti jedna metoda kontracepcije nije savršena. Na pilulama neki završe i jer ih dečki nagovaraju kako ne bi trebali koristiti kondom tijekom seksa – što je loša ideja koju ne bi trebala samo tako poslušati. Za Glamour su doktori otkriti različite nuspojave kontracepcijskih pilula koje ti se mogu javiti.

1.Slabija menstruacija
Krećemo s jednom dobrom stvari. Pilule mogu pomoći da ti menga ne bude toliko obilnija.

2.Grudi ti izgledaju veće
Ne čini ti se, kada počneš piti kontracepcijske, prvih nekoliko ciklusa će ti grudi biti veće nego inače. Ali ovo nije nešto što će ti se sada događati tijekom svake menstruacije, samo prvih nekoliko nakon što počneš piti pilule. To se događa zato što kada počneš u svoje tijelo ubacivati estrogen ili progestin tvoje će tijelo zadržavati više tekućine i to će dovesti do toga da ti grudi budu veće.

3.Osjetljivije grudi
Kada počneš tek piti pilule, prvih nekoliko tjedana je normalno da ti grudi budu osjetljivije. Ono što nije normalno je ako postanu bolne, to se ne bi trebalo događati.

4.Čišća koža
Nekima može pomoći i da im koža bude čišća, pogotovo ako im se prištići javljaju uvijek redovito točno u vrijeme menstruacije.

5.Glavobolje
Ništa nije savršeno, a ovo je jedna lošija nuspojava. Kada nam u tijelo na bilo koji način dolazi do promjene razine hormona, to može uzrokovati glavobolje. Ionako tijekom 'onih dana' dolazi do promjene levela hormona u tvom organizmu, a kada još dodaš i pilule, nastane pravi kaos.

6.Debljanje
Postoje različite vrste pilula, a ona koje sadrže samo progestin su i one od kojih bi se mogla udebljati.

Slika nije pronađena Potvrđen je odgovor na pitanje koje muči brojne cure: Utječu li kontracepcijske pilule na debljanje?

7.Promjena u trajanju menstruacije
Kontracepcijske mogu utjecati na tvoju menstruaciju na nekoliko načina – može postati kraća, slabija, a nekima se dogodi i da im izostane. To je skroz normalno kada tek počneš piti pilule.

8.Manje grčeva
Kod nekih će se pojaviti još jedna dobra nuspojava, a to je da će menstruacije postati manje bolne.

9.Može ti biti slabo
Prvih nekoliko dana kada počneš piti pilule može se dogoditi i da ti se pojavi mučnina i da ti bude slabo. Međutim, to bi se trebalo smirit nakon tih nekoliko dana.

10.Ispadanje kose
Pogotovo ako si netko tko ima problema s ispadanjem kose i to ti je problem u obitelji.

Kondom Najgluplje i najsmješnije izlike koje dečki imaju kada ne žele koristiti kondom – na padaj na njih

kontracepcija Kontracepcijske pilule prednosti i mane nuspojave kontra efekti

Još vijesti