Slika nije pronađena

Vjerovanje da je jedna od nuspojava kontracepcijskih pilula dobivanje na težini je široko rašireno i zbog njega mnoge djevojke odustanu od njihova uzimanja. Znanstvenici su odlučili jednom zauvijek otkriti istinu oko ovog vjerovanja.

Priče o tome da ako počneš uzimati kontracepcijske pilule postoji mogućnost da će ti se kao nuspojava povećati težina je jedan od najčešćih mitova koji okružuje ovo kontracepcijsko sredstvo. Nije ništa čudno da zbog toga mnoge mlade djevojke odustanu od pomisli na kontracepcijske pilule. Kako bi odgovor na ovo pitanje pronašli jednom zauvijek, znanstvenici s Fakulteta za seksualno i reproduktivno zdravlje bacili su se na istraživanje. Pronašli su nalaze u već nekim postojećim istraživanjima koji govore da će djevojke kada dođu u određene godine dobiti na težini, bez obzira na to koriste li kakvu metodu kontracepcije ili ne. Pogotovo postoji mogućnost debljanja ukoliko se ne bave nikakvom tjelesnom aktivnosti niti ne paze na prehranu.

via GIPHY


Pronađeni su slučajevi u kojima su osobe koje su uzimale kontracepcijske pilule dobile na težini, ali nema dokaza da je za to kriva baš kontracepcija. Znanstvenici su istaknuli da nema dovoljno dokaza koji potvrđuju vezu između uzimanja kontracepcijskih pilula i dobivanja na težini. Doktorica Sarah Hardman otkrila je da često čuje od djevojaka kako žele prestati ili uopće ne žele ni početi, uzimati kontracepcijske pilule jer su zabrinute da će im to utjecati na težinu.
Na kraju krajeva, nakon proučavanja svih dostupnih istraživanja, odgovor do kojeg je ovaj tim stručnjaka došao je da: kontracepcijske pilule nisu direktno povezane s dobivanjem na težini.

via GIPHY


A što je sa svim onim ljudima koji tvrde da su dobili na težini direktno nakon što su počeli koristiti ovaj oblik kontracepcije? Znanstvenici vjeruju da je to trenutni efekt koji se javlja zbog zadržavanja tekućina u tijelu, ali da to nisu dodatne masne naslage. Visoke doze estrogena mogu poveća zadržavanje vode u tijelu, zbog čega se djevojke osjećaju napuhano i 'veće' kada tek krenu uzimati pilule. U krajnjoj liniji svaka je žena drugačija i svačije tijelo može imati drugačiju reakciju, ali kontracepcijske pilule kao takve nisu direktan krivac za dobivanje na težini.

Foto: Freepik – jcomp/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Štiti te od trudnoće, ali ne od bolesti - novi način kontracepcije je ova aplikacija

Tablete za kontracepciju!? Ono kad mama pogrešno pročita SMS poruku koju si joj poslala

Četiri prednosti kontracepcijskih pilula o kojima ti nitko nije pričao

kontracepcija debljanje istina mit Kontracepcijske pilule

Još vijesti