Ginekološka ordinacija

O nekim nam je temama ponekad neugodno razgovarati i s najboljom frendicom, a kamoli sa nekim strancem u bijeloj kuti.

Ponekad ćemo radije tražiti odgovore po bespućima interneta, nego iskreno odgovoriti na neka pitanja doktoru u ginekološkoj ordinaciji.

Važno je ipak zapamtiti da su ginekolozi stručnjaci za žensko intimno zdravlje i da sva ona pitanja, primjedbe ili sumnje koje imamo možemo slobodno podijeliti s njima. Oni nisu tu da osuđuju, oni su sve vidjeli, čuli i spremni su pomoći. A kako će pomoći, ako ni mi same ne ćemo biti iskrene.

Zato vam donosimo popis nekoliko stvari koje ne smijete prešutjeti kad se nađete u ginekološkoj ordinaciji.

1. Sve o menstrualnom ciklusu

Ginekologu trebate reći sve informacije o svom menstrualnom ciklusu: koliko traje, koliko dana traje vaša mjesečnica, je li redovita i slično. Da biste mogle odgovoriti što bolje na to pitanje, možete na mobitel instalirati menstrualni kalendar kako ne biste zaboravile koji je bio dan vaše posljednje mjesečnice i kako biste generalno imale bolji i jasniji uvid u menstrualni ciklus. Isto tako, ako imate bolne i neredovite mjesečnice, neuobičajeno jake ili pak slabe – sve su to stvari koje vaš ginekolog mora znati.

2. Čudan vaginalni miris, iscjedak ili neobične izrasline

Vaginalni miris je drugačiji u raznim fazama menstrualnog ciklusa. Međutim, ako ste primijetile neki čudan riblji miris ili neke druge značajne promjene tamo dolje, to je isto stvar koju morate „prijaviti“ svom ginekologu. Također, zbog hormonalnih fluktuacija i boja iscjetka se mijenja, no on je većinom prozirne do bijele boje, može varirati od rijetke do guste koegzistencije. Sve ostalo znak je za uzbunu. Ako su vam se pojavile neobične otekline, izrasline ili eventualno kakve ranice, sve su to stvari koje morate reći – čak i ako vam su se te neugodne pojave u međuvremenu povukle, dok ste čekale na ginekološki pregled.

3. Seksualna povijest

Iako bi vam moglo biti neugodno, ali bitno je da budete iskrene sa svojim ginekologom. Budite iskrene na pitanje s koliko ste godina imale prvi spolni odnos, jeste li do sad imale kakve spolne bolesti i jeste li možda imale nezaštićene spolne odnose. Mnogi ljudi nemaju simptome spolnih infekcija i možda ih neće imati godinama, no svakako je važno da se testirate na spolne bolesti i obavite papa test, čim postanete spolno aktivni.

4. Seksualni problemi

Osjećate li bol tijekom intimnih odnosa ili imate bol nakon toga? Uzrok tome bi moglo biti svašta, od suhoće vagine, infekcije, hormonalnih problema i slično, a liječnik vam može pomoći ako mu skrenete pozornost na to.

5. Povijest bolesti

Promijenile ste ordinaciju i ginekologa. Važno je da novog specijalistu, kojeg ste izabrale, informirate o svim prethodnim zdravstvenim stanjima, poput vaginalnih infekcija, upala, cista ili bilo kojih drugih ginekoloških problema.

6. Bol ili nelagoda

Ako imate bilo kakve bolove ili nelagodu u donjem dijelu trbuha, dakle u području zdjelice, maternice ili jajnika, svakako to nije nešto što biste trebali prešutjeti.

7. Razmišljanje o kontracepciji

Od liječnika ćete doznati sve o različitim vrstama kontracepcije i ginekološka ambulanta je jedna od najboljih adresa gdje možete dobiti odgovor o svemu. Ginekolog će razgovarati s vama o prednostima i nedostacima svih metoda i pomoći da odlučite što je najbolje za vas.

 

 

što ne prešutjeti kod ginekologa stvari koje moraš reći ginekologu iskreno s ginekologom što reći u ginekološkoj ordinaciji posjet ginekologu Papa test kontracepcija

Još vijesti