Kontracepcijske pilules

Neke su stvari koje čuješ istina, ali neke su samo izmišljotine koje su se proširile i sada svi u njih vjeruju. Kontracepcijske pilule nisu šala i trebala bi znati što očekivati od njih ako ih kreneš piti.

Nisu kontracepcijske pilule ništa novo i nepoznato, pa ipak, toliko se lažnih informacija širi i dalje o njima. Puno cura ih svakodnevno uzima, a da zapravo ne zna neke glavne informacije o njima. Ovaj oblik kontracepcije je jedan od najpopularnijih i zato bi bilo dobro da svatko, i oni koji ih već uzimaju i oni koji razmišljaju o njima, znaju istinu i da ne vjeruju u mitove koji se šire.

Mit 1: Od kontracepcijskih ćeš se pilula udebljati
Ovo je jedan od najraširenijih mitova koji postoje i ne, nije točno. Točnije, djelomično je točno. Postoji šansa da ćeš se udebljati kada počneš piti pilule, ali to je samo kratkotrajni efekt. To se zapravo samo nakupila vodu koja će otići u sljedećem ciklusu. I opet će ti kilaža biti normalna. Zapravo ćeš se udebljati jer će ti tijelo zadržavati tekućinu, što je normalna nuspojava. Ne postoji znanstveni dokaz da ćeš se od pilula udebljati.

Mit 2: Moraš ju piti točno u isto vrijeme svaki put
I ovo je nešto što si sigurno čula. Cure pamte točne sate u koliko su popile da mogu tako i sljedeći put, ali činjenica je da se neće ništa dogoditi ni ako ju popiješ tri sata kasnije. Imat će apsolutno isti efekt kao i da si ju popila točno minutu. Bitno je samo da ju popiješ točno taj dan kada bi trebala. Vrijeme nije od presudne važnosti. Isto tako, ovo pravilo varira i od jednih do drugih pilula, nije za svaku istu.

Slika nije pronađena Trudnoća ili ne?! Otkrij je li prekinuti snošaj uspješna metoda kontracepcije ili baš i nije tako

Mit 3: Zbog toga nećeš kasnije moći imati djecu
Postoje i glasine da ovo utječe na plodnost. Što je samo još jedan mit za koji nema nikakvih dokaza da je zapravo i istina. Tako je svejedno piješ li kontracepcijske par mjeseci ili 5 godina, to niti u jednom slučaju neće utjecati na plodnost i to hoćeš li kasnije moći imati djecu.

Mit 4: To je 100% sigurna zaštita tijekom seksa
To je to, ako si na piluli, zaštićena si. E pa nije istina! Puno cura vjeruje da je pilula 100% zaštita, ali u realnosti, ona je samo 91% zaštita. Iako je i to puno, i dalje postoji ovih 9% mogućnosti da zatrudniš. Usporedbe radi, niti kondomi nisu 100% sigurni, već svega 85%. Jedina 100% zaštita je da se ne upuštaš u ovakve odnose.

Kondom Uhvaćeni u laži: Prozvala je i posramila dečke koji ne žele nositi kondom jer kao ne stanu u njega

Mit 5: Zaštitit će te od bolesti koje se prenose seksom
Još jedan mit. Pilula te neće zaštiti od spolnih bolesti, od toga će te jedino zaštititi kondom. Ako imaš odnose s nekim tko ima bilo kakvu bolest, možeš ju pokupiti ako je pilula jedina zaštita koju koristite.

Mit 6: Smanjit će ti ili povećati želju za seksom
Ovo je još nešto što se nekada širi kao glasine, i niti jedna od tih opcija nije istina. Niti će ti to smanjiti niti povećati želju za seksom, ona nema utjecaja na to.

Mit 7: Počet će djelovati odmah kada ih počneš piti
Zadnji opasan mit koji se širi. Ne bi u ovo trebala vjerovati. Treba vremena da pilula počne djelovati, a i sve ovisi o tome u kojem si je danu menstrualnog ciklusa počela uzimati. Ako kreneš u prvih 5 dana menstruacije, onda će djelovati odmah. Sve kasnije, i trebat će 48 sati da počne djelovati.
 

Kontracepcijske pilule kontracepcija mitovi istina ili mit koliko su sigurne hoćeš li se udebljati

Još vijesti