Uživanje u slatkom

Jednom mjesečno naša tijela prolaze kroz brojne fiziološke promjene.

Može tu biti puno neugodnih popratnih pojava, poput grčeva i bolova, zbog kojih mnoge cure onih dana u mjesecu ne mogu iz kreveta. No, zbog mjesečnice, menstruacije ili kako god je već nazivali, ponekad imamo simptome koji su u najblažu ruku – čudni.

Što se to sve događa neobičnog s našim tijelom za vrijeme menstruacije?

1. Mijenja nam se glas

Kad imamo menstruaciju, glas nam postaje nešto dublji. Naravno da to ne primjećujete, ali glas vam može pasti i za nekoliko oktava. Kad razina estrogena, koja održava glas na visokoj oktavi - padne tijekom menstruacije, tada će se i visina glasa smanjiti.

2. Postajemo zaboravljive i smušenije

Istraživanja su otkrila da bol uzrokovana menstrualnim grčevima zapravo utječe na rad mozga i kognitivne sposobnosti, što zauzvrat utječe negativno na rezultate testova. Toj tezi vjerujemo, jer stvarno – kako se koncentrirati na dnevne zadatke i obveze, dok se slamaš od bolova?

3. Koža postaje osjetljivija

Jeste li ikad išle na depilaciju za vrijeme mjesečnice? Ako niste, bolje ni nemojte, jer za vrijeme menstruacije sve boli više i jače. Tome je krivo lučenje prostaglandina, zaslužnog za grčenje maternice. Baš taj hormon zaslužan je što je cijelo tijelo osjetljivije i što vam je prag tolerancije na bol niži.

4. Grudi postaju veće

Hormonalne promjene mogu uzrokovati oticanje grudi. Kod nekih cura koje su osjetljivije na fluktuacije hormona, veličina grudi se može promijeniti čak i za košaricu.

5. Problemi s desnima

Zbog hormonalnih promjena, onih dana u mjesecu mogu vam nateći desni, mogu vam se pojaviti afte u ustima i slično. Da, zubari su primijetili kod mnogih žena bolne desni tri do četiri dana prije početka mjesečnice.

6. Problemi s velikom nuždom

Kao što smo već rekli, tijekom mjesečnice se luči prostaglandin (koji je zaslužan za grčeve), a ponekad ti kemijski spojevi zalutaju i u probavni sustav. Tako da velika većina nas ima zatvor neposredno prije menstruacije i češće odlaske na WC (meku stolicu pa i proljev) za vrijeme menstruacije.

7. Debljanje tijekom mjesečnice

Ako se svako malo volite vagati, jednostavno preskočite tu rutinu neposredno prije mjesečnice, u danima PMS-a. Dobitak na težini neposredno i tijekom menstruacije potpuno je normalan. Razina progesterona je visoka, što nas čini gladnijima nego uobičajeno. Stoga mali dobitak na težini nije ništa alarmantnog.

8. Sklonost vaginalnim infekcijama

Tijekom mjesečnice osjetljivije smo na gljivične infekcije. Naime, pH se tijekom menstruacije mijenja pa hormonalne fluktuacije mogu uzrokovati pretjerani rast gljivica.

 

menstruacija mjesečnica oni dani u mjesecu mjesečnica i naticanje grudi mjesečnica i proljev mjesečnica i glas što se događa s tijelom kod mjesečnice čudne popratne pojave mjesečnice

Još vijesti