Menstruacija

Menga je nešto s čim se sve cure moraju nositi iz mjeseca u mjesec. Vjerojatno si već do sada i sama primijetila načine kako ti se tijelo i ponašanje promijeni u tom periodu, a sada ćeš saznati još neke koje sigurno ne znaš.

Menstruacija je nešto što ćeš imati još puno mjeseci pa zašto ju onda ne upoznati malo bolje! Nadamo se da si jedna od onih sretnica kojima menstruacija nije toliko bolna i kojima ovi dani prođu što bezbolnije. Ona nije ništa sramotno niti nešto o čemu bi se trebala sramiti pričati. Skroz je normalna pojava u ženskom svijetu! Sigurno već znaš neke osnovne stvari o menstruaciji i PMS-u, a sada ćemo ti otkriti još nekoliko njih koje su malo bizarne i za koje još vjerojatno ne znaš. S obzirom da je menga nešto što ti se događa svaki mjesec, fora je znati neke lude informacije o njoj.

Menstruacija Razbijamo mitove: 5 stvari koje si čula o menstruaciji, a totalno su krive

1.Menga će ti biti groznija u hladno doba godine
Nažalost, u mjesecima kada nastupi hladno i zimsko vrijeme, menga zna postati još malo gora nego inače. Zna trajati dulje i biti obilnija. Kao da to nije dovoljno, može biti i bolnija u hladnim danima.

2.U prosjeku žena provede 7-10 godina života menstruirajući
Kada se zbroje svi dani kroz godine našeg života, u prosjeku, žena provede od 7 do 10 godina imajući menstruaciju. To znači da kroz život prosječna žena ima 450 menstruacija!

3.Mjesečno gubimo otprilike oko 3-5 jušnih žlica krvi kad imamo mengu
Možda ti se čini da si izgubila pola litre krvi, ali to je daleko od istine. U prosjeku, tijekom jedne ćeš menge izgubiti 3 do 5 jušnih žlica krvi. Neki će čak izgubiti i manje, jednu žlicu krvi. Nije puno, ali u tim se danima čini kao da je u pitanju puno više.

4.Za vrijeme menstruacije ti se promijeni ton glasa
Ovo je jedna promjena na tvom tijelu tijekom menstruacije za koju možda još ne znaš. U tim ti se danima promijeni ton glasa – i vjerojatno je da to sama nećeš zamijetiti.

5.U životu iskoristimo od cca 12.000 do 15.000 uložaka/tampona
U prosjeku, žena će kroz život iskoristiti 12.000-15.000 higijenskih proizvoda za menstruaciju. Zadnjih godina postaju sve popularnije menstrualne čašice pa će u novije doba ova brojka biti sigurno drastično manja.

Menstrualni ulošci Greške koje radimo kada imamo mengu: Nemoj ovih 8 ponoviti i sljedeći put kad ti dođe

6.Disney je napravio film o menstruaciji
1940-ih godina je napravljen film pod nazivom „The Story od Menstruation“. Film je edukativnog karaktera i namijenjen je curama koje tek trebaju dobiti svoju prvu mengu.

7.Voda može privremeno zaustaviti menstruaciju
Sigurno si primijetila da menga kao da ti stane kada se tuširaš ili kada uđeš u bazen/more. To se stvarno događa i to je zbog pritiska vode. Neće trajati dugo i kad izađeš iz vode, nastavit će se kao i prije.

8.Spavanje s upaljenim svjetlom može pomoći da ti menga bude redovita
Bilo bi idealno kada bi nam menga bila što više redovita tako da uvijek znamo kada će doći. Neke cure imaju prilično redovitu mengu, druge nemaju. Da bi ti menga bila što redovitija može pomoći spavanje s upaljenom noćnom lampicom. To pomaže u kontroliranju hormona.

9.Postoji rijetki poremećaj zbog kojeg nekima menstruacija ide na oči
Okej, ovo zvuči ekstra grozno. Sva sreća jako je, JAKO, rijetko, ali ne i nemoguće. Ovo se stanje zove „zamjensko krvarenje“ i ljudima koji ga imaju, menga ide i iz drugih dijelova tijela poput oči.

10.Jedno pakiranje uložaka = 5 plastičnih vrećica
Ulošci su također sadrže i plastiku, a jedno pakiranje uložaka sadrži oko 36 grama plastike, što je jednako bacanju 5 plastičnih vrećica. Dosta!

menga menstruacija bizarne činjenice čudne znati svaka cura oni dani u mjesecu zanimljivosti

Još vijesti