Menstruacija

Prije nego se zabrineš jer ti menstrualna krv nije uvijek crvene boje kakve možda misliš da treba biti, pročitaj ovdje što znače i druge boje te jesu li razlog za brigu.

Sigurno si do sada primijetila da ti menstruacija nije uvijek iste boje i da se ona mijenja kroz tjedan kada ju imaš ili nekada i od mjeseca do mjeseca. Svaka boja ima svoje značenje, a neke su normalna pojava, dok druge govore da možda imaš infekciju i da trebaš do doktora. Menstruacija je nešto što ćeš imati još dugo dugo pa nije loša ideja znati o njoj što više – prepoznati znakove kada nešto nije u redu, znati što je značenje nekih pojava u tim danima i slično. Sada ćemo proći sve moguće boje i koje je njihovo neko generalno značenje. Možeš imati čak 7 boja u onim danima, a u nastavku pogledaj koje su to i što koja od njih pokazuje i znači.

Crvena
Ovo je ona tipična boja menstrualne krvi. Pokazuje da je sve u redu i da nemaš nikakvih razloga za brigu. Neće ti tijekom cijele menge biti ovakva i može postati i tamno crvena na početku ili na kraju, što je sve i dalje normalno.

Tamno crvena
Kao što smo rekli ranije, tamno crvena ti može biti na samom početku ili na pred kraj menstruacije. Nema ni tu razloga za brigu jer sve je to i dalje skroz normalno. Kada je menstrualna krv tamno crvene boje to znači da je to već "stara" krv.

Ružičasta
Može biti i da ti nije boja skroz crvena, već više podsjeća na ružičastu. Ovo je boja koja se može pojaviti curama koje piju kontracepcijske pilule i tada nije ništa zabrinjavajuće. Ako pak nisi na pilulama, a primjećuješ ovakvu boju, ona može biti znak da si slabokrvna, a može se pojaviti i ako si na nekoj ludoj dijeti na kojoj se izgladnjuješ.

Smeđa
Jednako kako je pred kraj menstrualna krv tamno crvena, nekima može biti čak i smeđa. To je isto ta "stara" krv i ako se pojavljuje na samom početku ili skroz na kraju menstruacije, nema razloga za brigu. To je krv kojoj je samo trebalo dulje da izađe iz maternice.

Crna
Još jedna nijansa "stare" krvi koja se može pojaviti je i crna. Ovo može biti normalno ili može značiti da ti nije sve u redu. Kada se uz ovakvu boju menstrualne krvi pojavljuje i svrbež na ovom dijelu tijela, trebala bi kod ginekologa.

Siva
Siva u nijednom scenariju nije dobra boja menstrualne krvi. Ona je znak da imaš neku vaginalnu bakteriju i trebaš to što prije ići riješiti.

Narančasta
Nije ni narančasta boja dobar znak. Također može biti znak zdravstvenih problema poput infekcije, a pogotovo ako uz ovu boju još osjećaš i žarenje i svrbež. Ne bi to trebala ignorirati!

Menstruacija Koliko žlica krvi gubimo mjesečno? 10 bizarnih činjenica o menstruaciji koje sigurno ne znaš

Menstruacija Razbijamo mitove: 5 stvari koje si čula o menstruaciji, a totalno su krive

Menstruacija Pozitivne strane menstruacije: 7 pluseva zbog kojih ćeš ju manje mrziti kada ti dođe sljedeći put

menga menstruacija oni dani u mjesecu boja krvi značenje menstrualna krv što znači koja boja

Još vijesti