Bolovi u trbuhu

Sve ove stvari koje ćemo ti sada nabrojati mogu biti uzroci zašto ti je menga neke mjesece bolnija nego druge. Osim toga, razlozi mogu biti i problemi sa zdravljem pa je ipak najbolje posjetiti liječnika ako ti se s mengom događa nešto neuobičajeno.

Svaki se mjesec nadamo da će nam menga proći što bezbolnije moguće. Nekada bude kao da ju ni nemamo i nema ni malo bolova, a onda nas neke mjesece grčevi trgaju iznutra. Ukoliko je i tebi to poznat osjećaj, možda je problem u nekoj navici koju imaš. Stvari na koje možda ne bi nikad posumnjala mogu biti krivci za bolne menstruacije. Kada te uhvati grčevi najbolje što možeš napraviti je utopliti trbuh na neki način bilo da se omotaš dekicom, staviš grijač ili popiješ topli čaj. Da bi možda spriječila da se jaki grčevi uopće pojavljuju, pokušaj smanjiti ove navike jer one su neočekivani uzroci menstrualnih bolova.

1.Pušenje
Čak su znanstvena istraživanja dokazala da pušenje pogoršava menstrualne bolove. Ova je navika loša iz toliko razloga, a jači grčeve za vrijeme menstruacije su samo jedna od stvari koje možeš dodati na listu „zašto prestati pušiti“. Pušenjem se smanjuje razina kisika u organizmu i to dovodi do jačih grčeva.

2.Jako slana hrana
Slana hrana poput primjerice čipsa će te napuhnuti. Iako i inače to nije najdraža pojava koju želimo, pogotovo ju ne želimo kada imamo mengu i kada nas već sve ionako boli, a dodatna nadutost nikako ne pomaže i može te početi još jače onda boljeti trbuh.

Masiranje uha Trik koji će ti pomoći u par minuta zaustaviti menstrualne grčeve – djeluje čudno, ali radi

3.Nedostatak sna
Kada imamo mengu, temperatura tijela nam se malo podigne i nekada nam zbog toga bude teže spavati jer nam je vruće, vrtimo se, ne možemo zaspati…i onda taj nedostatak sna može dodatno zakomplicirati stvar kada ti zbog njega grčevi budu jači. Kada smo nenaspavani, tada nam je tolerancija na sve, pa i bol, puno manja.

4.Šećer i slatke stvari
Kolači, čokolade i sve ostale slatke stvari koje želimo jesti kada imamo mengu zapravo rade protiv nas. Organizmu takvu hranu bude teže preraditi i može dovesti do pojačanih grčeva ako je pojedeš malo više. Suzdrži se da ne riješiš cijelu čokoladu odjednom jer od par kockica ti neće biti ništa, tek kada pretjeraš kreću problemi.

5.Kofein
Kava, kapučino, bilo kakav napitak koji sadrži kofein također nije pametna ideja. Kada popiješ nešto s kofeinom, krvne ti se žile suze i krv onda teže teče, a to onda može dovesti i do bolova za vrijeme menstruacije. Kava je na glasu kao napitak koji pojačava menstrualne bolove pa ju u one dane pokušaj smanjiti koliko god možeš.

6.Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi, kao i mnoga ova druga hrana s liste, nisu glavni uzročnik menstrualnih bolova, ali da će pojačati tu bol i grčeve – hoće. Ovo je još jedna hrana koja može dovesti do upala u tijelu i vezano za to onda i pojačanih bolova u trbuhu.

Menstruacija Hrana i piće zbog kojih će ti menstruacija biti obilnija – pazi što jedeš u 'one dane'

7.Stres
Stres pogoršava sve moguće, a jedna od tih stvari je i menstruacija. Imati što manje stresa u životu nije tako lako kako se čini, ali možeš se pokušati opustiti i ne zabrinjavati oko stvari koje su izvan tvoje kontrole – jer koliko se god ti zabrinjavala oko njih, ako su izvan tvoje kontrole, ne možeš ništa.

8.Gazirani sokovi
Gazirani sokovi dovode do nadutosti, a za vrijeme menstruacije to pogotovo nije dobra ideja jer može samo pogoršati bolove. Pokušaj u tim danima smanjiti takve sokove. Ovo je nešto što ne bi trebao biti problem izbjeći.

menstruacija menga menstrualni grčevi bolovi u trbuhu uzroci pojačavaju bolove pogoršava bolove u one dane izbjegavati kad imaš mengu

Još vijesti