Vozačica

Greške u vožnji možeš skupo platiti. Primjerice ako te zaustavi policija jer ne voziš po propisima ili možeš izazvati i nesreću. Tijekom vožnje trebaš biti koncentrirana.

U autoškoli si naučila sva pravila, odvozila sate, položila i sada si spremna sama izaći na cestu. Iako si položila i sve znaš, nemoj misliti da si sada odjednom postala pro. Trebat će ti još vremena i prakse da postaneš što bolji vozač. Kada tek postaneš vozač, trebaš biti oprezna. Postoje neke greške koje se često događaju upravo novim vozačima. Nedostatak znanja i želja da se pokažemo pred drugima mogu rezultirati prekršajima u vožnji i lošom vožnjom. Umjesto da se ideš dokazivati, budi oprezna. Ovih se 8 greški lako dogode novim vozačima, nemoj i ti biti jedna od njih.

1.Prebrza vožnja
Želiš se dokazati pred prijateljima i voziš malo prebrzo i malo preludo. Kada si novi vozač, nema dokazivanja na ovaj način. Zapravo, ne bi se nikada trebala na ovaj način bilo kome dokazivati. Voziš onoliko koliko je dopušteno. Nemoj juriti, pretjecati druge aute ili raditi bilo kakve „opasnije“ stvari na cesti.

2.Ne paziš na cestu
Pažnja ti treba biti na cesti i tvom okruženju, a ne na mobitelu, mijenjanju stanica na radiju ili pričanju i zezanju s frendicom. Cijelo vrijeme moraš paziti gdje voziš i što se događa oko tebe, jer ipak, nisi sama na cesti, oko tebe su i drugi auti koje moraš uzimati u obzir. Teško ćeš to moći ako ti nešto drugo, bilo što drugo što nije vožnja, oduzima pažnju.

Vozač Što način na koji vozi govori o njemu? Evo što možeš saznati o dečku koji ti se sviđa iz njegove vožnje

3.Voziš preblizu drugog auta
Nemoj se nabijati na drugi auto. Mora između vas postojati razmak – iz sigurnosnih razloga. Ovo se uči i u autoškoli, ali mnogi kasnije odluče ignorirati. Čak i ako ti se žuri, nabijanjem na nekoga nećeš ništa postići, samo može doći do nesreće.

4.Ne pališ žmigavce na vrijeme
Kada negdje skrećeš ili kada si u kružnom toku, moraš na vrijeme upaliti žmigavac. Ovo je bitan način signalizacije drugima na cesti gdje ideš. Osim za aute, ovo je signal i za pješake ako si negdje u blizini zebre. Dogodi se nekada da u zadnji tren skužimo da negdje moramo skrenuti, ali nemoj da ti to postane navika.

5.Ne usporavaš ako pada kiša
Kada je vani lošije vrijeme, trebaš biti ekstra oprezna. Teže je voziti kada je mokra cesta i tada bi trebala biti opreznija, voziti malo sporije i biti koncentrirana. Kada je bilo kakvo lošije vrijeme, treba dodatna koncentracija. Nije isto za voziti po lijepom i po ružnom vremenu, sigurno si toga svjesna, zato se nemoj zezati.

6.Ideš projuriti kroz žuto na semaforu
Na semaforu se zeleno taman prebacilo na žuto i što sada? Stati na gas i pojuriti? Krivo. Uspori. Da, izgubit ćeš možda minutu vremena (a nekada niti toliko), ali ćeš biti i sigurna da voziš po propisima. Nemoj se praviti važna ili žuriti. Stani i pričekaj.

Vozački ispit Uskoro polažeš vozački? Posebno pripazi na ovih 8 grešaka zbog kojih mnogi često padaju ispit

7.Naglo kočiš
Naglo kočenje i naglo stiskanje na gas mogu biti problem kada tek počneš voziti. Jednostavno ćeš morati naučiti koliko naglo ili polako trebaš stiskati papučice. Treba vježbati.

8.Ne parkiraš se „u crte“
Kada se parkiraš, nije pametno stati bilo kako. Možda misliš da nema veze, ali drugi auto može zapeti za tvoj i lupiti te ili ogrebati. Osim toga, ako je gužva na parkiralištu nije niti fer da zauzmeš dva mjesta. Radije uzmi par minuta vremena više za parkiranje da se parkiraš kako treba.

vožnja vozački položila vozački greške u vožnji novi vozači greške kad tek položiš greške na cesti najčešće greške na cesti

Još vijesti