Mukotrpno učenje

Tijekom školske godine vjerojatno se suočavaš s tonom testova i usmenih ispitivanja za koje imaš ograničeno vrijeme za učenje. Tvoje popodnevne sate možda ispunjavaju treninzi, obiteljske obveze i druženje s prijateljima. A što je s učenjem? Najbolja stvar koju možeš učiniti je učiti učinkovito. A to znači eliminirati one nekorisne navike u koje je tako lako upasti. U nastavku pronađi neke od njih, koje i ti sigurno radiš.

Učenje Radila bi sve osim učila? 6 trikova kako pobijediti prokrastinaciju


1. Učenje onoga što već znaš
Prije nego sjedneš za knjigu, dobra je ideja razmisliti o nekoliko tema koje stvarno trebaš pregledati. Možda nisi potpuno razumjela mitozu kad ti je profesorica iz biologije to objašnjavala. Ili si primijetila kako lutaš mislima dok tvoj nastavnik matematike objašnjava integrale. Bez obzira na to koje su te to teme zbunile, važno je da njih prvo riješiš. Slično tome, nemoj razvijati naviku učenja tema s kojima si već upoznata prije nego što savladaš one koje te totalno zbunjuju. Vrati se i pregledaj neke stvari s kojima si upoznata samo ako imaš vremena.

2. Briga o onome što ne možeš kontrolirati
Kada odložiš knjige i spremna si odmoriti oči, možeš osjetiti dodatnu anksioznost zbog testa sutra. Što ako gradivo koje si svladala ne pomogne na ispitu? Što ako postoje pitanja koja te potpuno zbune? Iako su ovi osjećaji valjani, nisu baš korisni. Briga o onome što ne možeš kontrolirati nije produktivna. Sve što možeš učiniti je pripremiti se na najbolji način koji znaš i naučiti gradivo za koje misliš da ti treba. Nema smisla brinuti se o trikovima koje tvoj nastavnik može ili ne mora imati u rukavu. Opusti se, možeš to!

via GIPHY

3. Premalo spavanja noć prije
Može biti primamljivo ugurati veći dio učenja u noć prije velikog testa. Nažalost, to može umanjiti dobar noćni odmor za kojim tvoje tijelo toliko žudi. Ako misliš da ti treba više od jedne noći za štrebanje mitoze ili rješavanje zadataka iz geometrije, pobrini se da si osiguraš taj dodatni vremenski prostor. Ostavit ćemo te s još jednim savjetom koji ti može pomoći potpuno savladati umijeće učenja, a to je da ideš spavati kad više nisi produktivna. Znaš onaj osjećaj kada ti oči padaju i počinješ ponovno čitati iste rečenice iznova i iznova, a da zapravo ne shvaćaš što znače. Ako se nađeš u toj situaciji, učini si uslugu i skloni knjige prije nego što potrošiš previše vremena, a da zapravo ništa nisi postigla.

Učenje Trikovi koji pomažu kod učenja: Ovih 10 mora znati svaki učenik i student

4. Multitaskanje
Kombiniranje učenja s drugim aktivnostima, poput pregledavanja društvenih mreža ili gledanja serija, može izgledati kao dobar način da maksimalno iskoristiš svoje vrijeme za sve. Međutim, istraživanja su pokazala da multitasking smanjuje kvalitetu učenja. Fokusiranje na jedan zadatak omogućuje dublje razumijevanje gradiva. Ako istovremeno pokušavaš raditi više stvari, vjerojatno nećeš efikasno savladati nijednu od njih. Zato isključi druge distrakcije i posveti se potpuno onome što učiš.

via GIPHY

5. Loše planiranje vremena
Jedna od ključnih stvari za uspješno učenje je dobro planiranje vremena. Ako ostaviš učenje za zadnji trenutak ili ne uspostaviš jasan raspored, možeš se osjećati preplavljenO i izgubljeno. Razmotri izradu tjednog rasporeda koji uključuje vrijeme za učenje, odmor i druge aktivnosti. Postavljanje ciljeva i rokova pomaže ti da održiš disciplinu i organizaciju. Planiranje vremena ne samo da smanjuje stres, već i osigurava da imaš dovoljno vremena za temeljito svladavanje gradiva.

Učenje Načini kako bolje pamtiti informacije dok učiš: 6 trikova koji će ti pomoći


 

učenje Loše navike trikovi Škola faks

Još vijesti