Učenje

Zapamtiti neke informacije se čini kao nemoguća misija. Nikako ti ne mogu ući u glavu! Koliko god puta čitala, za sat vremena si opet na početku i ni korak dalje. Sljedeći put kada budeš u takvoj situaciji, uči na neki od ovih načina.

Postoje one neke situacije kada kao da za ništa na svijetu ne možeš ugurati neke informacije u glavu. Možda ti je taj predmet dosada, ne razumiješ ili se ne možeš koncentrirati. U svakom slučaju, činjenica je da sati prolaze, a ti se nisi maknula dalje od početka. Kada dođeš do gradiva koje ti je jako teško zapamtiti i što god probala, ne ostaje ti u glavi, posluži se ovim trikovima. Ima 6 načina koji ti mogu pomoći lakše zapamtiti informacije, bilo kakve. Odaberi onaj koji ti se čini kao najbolji za tebe i isprobaj ga.

1.Nemoj čitati 100 puta ispočetka, ispituj se pitanja vezana za to gradivo
Pasivno čitanje ispočetka i ispočetka neće puno pomoći. Samo će ti koncentracija pasti i nećeš ništa zapamtiti. Da bi mozak održavala što budnijim i da bi se fokusirala, najbolje je da samu sebe ispituješ pitanja vezana za to gradivo. Dok čitaš, ispisuj pitanja koja se možeš pitati i onda umjesto da ponovno ideš čitati, samu sebe pitaj i odgovaraj, a kada ne znaš, potraži odgovor. Još ako ćeš to raditi na glas – top!

2.Napravi mentalnu mapu
Uzmi šarene markere, kemijske u boji, papiriće i kreni raditi svoju mentalnu mapu. Ona će ti pomoći zapamtiti informacije. Samo pazi da boje koristiš pametno, jer i to može pomoći. Neki su vizualni tipovi i prije će naučiti ovako kada im je sve „nacrtano“.

3.Razlomi na još manje odlomke
Iako učiš cjelinu po cjelinu, ukoliko ne ide i ne možeš ništa zapamtiti, razlomi si na još manje dijelove. Tematski! Možda će ti to pomoći kada dodaješ malo po malo informacija u mozak, a ne sve odjednom.

Hermiona Granger Uči kao Hermiona Granger! Ona se baš uvijek drži 7 pravila kad je škola u pitanju

4.Ako ne razumiješ – nećeš ni zapamtiti
Puno ćeš teže zapamtiti nešto što ne razumiješ. Zato pokušaj razumjeti i ako ne možeš shvatiti sama, potraži pomoć. Možda nekoga iz razreda ili Google. Tek kada shvatiš što to točno je što učiš, onda ćeš početi i pamtiti. Dok je tvom mozgu to totalna nepoznanica, on će to teže zapamtiti.

5.Poveži s nečim tebi bliskim
Da bi lakše zapamtila, poveži s nečim što je tebi osobno blisko. S nečim iz svog života. Kada staviš u okvire nečega što ti je dobro poznato, lakše ćeš zapamtiti te nove informacije koje dodaješ. Uspoređivanje novog sa starim pomaže!

6.Informaciju koja ti ne ide u glavu poveži s nekim ranijim gradivom koje već znaš
Drugi način kako povezati nove informacije je da ih spojiš s nečim što si već ranije učila i naučila. Ako se ne možeš sjetiti ničega iz života s čim bi to mogla povezati, onda poveži s nekim poznatim gradivom od prije. Ne moraš povezati cjelinu koju učiš, već samo tu jednu informaciju koju baš nikako ne možeš zapamtiti.

učenje Kako da ti učenje bude što efikasnije? 6 provjerenih savjeta koji će uštedjeti vrijeme i živciranje

učenje štrebanje ne možeš zapamtiti kako bolje pamtiti gradivo informacije trikovi kako lakše zapamtiti pomoć kod učenja