Učenje

Zapamtiti neke informacije se čini kao nemoguća misija. Nikako ti ne mogu ući u glavu! Koliko god puta čitala, za sat vremena si opet na početku i ni korak dalje. Sljedeći put kada budeš u takvoj situaciji, uči na neki od ovih načina.

Postoje one neke situacije kada kao da za ništa na svijetu ne možeš ugurati neke informacije u glavu. Možda ti je taj predmet dosada, ne razumiješ ili se ne možeš koncentrirati. U svakom slučaju, činjenica je da sati prolaze, a ti se nisi maknula dalje od početka. Kada dođeš do gradiva koje ti je jako teško zapamtiti i što god probala, ne ostaje ti u glavi, posluži se ovim trikovima. Ima 6 načina koji ti mogu pomoći lakše zapamtiti informacije, bilo kakve. Odaberi onaj koji ti se čini kao najbolji za tebe i isprobaj ga.

1.Nemoj čitati 100 puta ispočetka, ispituj se pitanja vezana za to gradivo
Pasivno čitanje ispočetka i ispočetka neće puno pomoći. Samo će ti koncentracija pasti i nećeš ništa zapamtiti. Da bi mozak održavala što budnijim i da bi se fokusirala, najbolje je da samu sebe ispituješ pitanja vezana za to gradivo. Dok čitaš, ispisuj pitanja koja se možeš pitati i onda umjesto da ponovno ideš čitati, samu sebe pitaj i odgovaraj, a kada ne znaš, potraži odgovor. Još ako ćeš to raditi na glas – top!

2.Napravi mentalnu mapu
Uzmi šarene markere, kemijske u boji, papiriće i kreni raditi svoju mentalnu mapu. Ona će ti pomoći zapamtiti informacije. Samo pazi da boje koristiš pametno, jer i to može pomoći. Neki su vizualni tipovi i prije će naučiti ovako kada im je sve „nacrtano“.

3.Razlomi na još manje odlomke
Iako učiš cjelinu po cjelinu, ukoliko ne ide i ne možeš ništa zapamtiti, razlomi si na još manje dijelove. Tematski! Možda će ti to pomoći kada dodaješ malo po malo informacija u mozak, a ne sve odjednom.

Hermiona Granger Uči kao Hermiona Granger! Ona se baš uvijek drži 7 pravila kad je škola u pitanju

4.Ako ne razumiješ – nećeš ni zapamtiti
Puno ćeš teže zapamtiti nešto što ne razumiješ. Zato pokušaj razumjeti i ako ne možeš shvatiti sama, potraži pomoć. Možda nekoga iz razreda ili Google. Tek kada shvatiš što to točno je što učiš, onda ćeš početi i pamtiti. Dok je tvom mozgu to totalna nepoznanica, on će to teže zapamtiti.

5.Poveži s nečim tebi bliskim
Da bi lakše zapamtila, poveži s nečim što je tebi osobno blisko. S nečim iz svog života. Kada staviš u okvire nečega što ti je dobro poznato, lakše ćeš zapamtiti te nove informacije koje dodaješ. Uspoređivanje novog sa starim pomaže!

6.Informaciju koja ti ne ide u glavu poveži s nekim ranijim gradivom koje već znaš
Drugi način kako povezati nove informacije je da ih spojiš s nečim što si već ranije učila i naučila. Ako se ne možeš sjetiti ničega iz života s čim bi to mogla povezati, onda poveži s nekim poznatim gradivom od prije. Ne moraš povezati cjelinu koju učiš, već samo tu jednu informaciju koju baš nikako ne možeš zapamtiti.

Slika nije pronađena Kako da ti učenje bude što efikasnije? 6 provjerenih savjeta koji će uštedjeti vrijeme i živciranje

učenje štrebanje ne možeš zapamtiti kako bolje pamtiti gradivo informacije trikovi kako lakše zapamtiti pomoć kod učenja

Još vijesti