Učenje

Učenje je ona aktivnost koju rijetko tko voli, a sigurno nisi jedna od tih osoba. Vjerojatno je da si u onoj skupini koja će raditi sve, doslovno sve, samo da ne uči. Ako te to opisuje tebe, onda je ovo članak za tebe.

Kada treba učiti, krenut ćemo pospremati sobu, pomagati mami s čim god treba, čuvati mlađeg brata ili sestru, šetati psa, ma raditi doslovno bilo što drugo! Čak i onda kada sjednemo i kao krenemo učiti, opet ćemo pronaći neku zanimaciju koja nije učenje. Prolazi i samo sjedenje ispred stolića i buljenje u zid jer i to je bolje od učenja. Sve je to super ako imaš još puno vremena do testa/ispita ili odgovaranja, ali ako nemaš, onda prokrastinacija vjerojatno nije najbolja ideja. Kako se natjerati učiti? Možda neki od ovih 6 trikova pomogne.

1.Napravi plan učenja i nagradi se ako odradiš sve za taj dan
Napravi si plan što sve moraš odraditi u sljedećih tjedan dana. Točno napiši vrijeme u kojem ćeš učiti i što sve trebaš tada naučiti. Kada složiš raspored učenja, smisli i nagrade za svaki dan s kojima se možeš počastiti ako si taj dan stvarno učila i odradila sve ono što si si zacrtala. Nagrada neka bude nešto dobro tako da imaš motivaciju.

2.Razdjeli gradivo na što je moguće manje cjeline
Kada vidimo ogromnu knjigu i hrpu gradiva, logično je da nam se neće dati učiti i da će biti teško natjerati se i da počneš. Može ti pomoći ako si gradivo razdijeliš na manje cjeline. Tako će izgledati kao da će to biti lakše odraditi i da nema tako puno. Odrađuj dio po dio, razdjeli ih na različite dane i kada malo po malo kreneš savladavati gradivo, bit će ti lakše motivirati se da nastaviš.

Učenje Načini kako bolje pamtiti informacije dok učiš: 6 trikova koji će ti pomoći

3.Makni negdje u drugu prostoriju sve stvari koje ti odvlače pažnju
Sve stvari koje ti odvlače pažnju ostavi u drugoj prostoriji, što dalje to bolje. Sve uređaje, a pogotovo mobitel, makni od sebe. On je glavni „problem“. Zatvori se u prostoriju gdje nema drugih ljudi – tamo gdje učiš, trebaš biti sama. Samo ti i knjiga ili laptop – ovisno iz čega učiš.

4.Pronađi koje ti je doba u danu najbolje za učenje, kada ti je koncentracija najbolja
Nekome će biti lakše učiti ujutro, a nekome tek kasno navečer. Pronađi svoje vrijeme, ono kada će ti koncentracija biti najbolja i tada uči. Odmah će ti biti i lakše tada učiti i manje su šanse da ćeš odlutati negdje.

Romantiziranje svakodnevice Romantiziraj školu i učenje ove školske godine: 15 načina kako možeš uljepšati dane u školskoj godini

5.Promijeni način učenja
Možda je problem i u načinu na koji učiš. Postoji puno načina učenja, a kako smo svi različite osobe, svakome će odgovarati i drugačiji način učenja. Ne postoji jedan pravi način. Bit će ti možda i zanimljivije ako malo okreneš stvari. Iako učenje teško da će biti zanimljivo, možeš barem pokušati.

6.Dogovori se da učiš s nekim
Dogovori se s prijateljicom da učite zajedno – ali da stvarno učite. Ispitujte jedna drugu, objašnjavajte si međusobno gradivo, pričajte o gradivu…niti jedna tema osim gradiva nije dozvoljena.

učenje ne možeš se natjerati učiti prokrastinacija trikovi kako učiti kad ti se ne da učiti

Još vijesti