Pisanje bilješki

Učenje nije lako, ali si ga ti možeš olakšati. U tome će ti pomoći vlastita skripta koju možeš napraviti, ali da bi to funkcioniralo, s time moraš krenuti na vrijeme – jer i za izradu skripte ti je potrebno dosta vremena.

Kada napraviš vlastitu skriptu kojom se pripremaš za ispit, nema sumnje da istog nećeš položiti! Samo dok pišeš i radiš skriptu već možeš zapamtiti puno stvari koje poslije samo ponavljaš dok ju ponovo čitaš. Za skriptu je potrebno uložiti neko vrijeme pa bi bilo dobro da s time kreneš i nekoliko dana prije ispita kako bi po njoj na kraju i stigla naučiti gradivo. Možda misliš kako skripte pisane rukom su totalno bezveze, ali se varaš jer ti upravo takva skripta puno više pomaže u učenju od običnog čitanja gradiva na mobitelu.

1.Svaku temu stavi pod zasebno poglavlje
Svaka zasebna tema ili tematska cjelina ti moraju biti odvojene. Stavi ih sve pod poglavlja tako da se lakše snađeš u skripti, a tako će ti i urednije izgledati umjesto da ti sve bude natrpano. Tako nećeš moći niti shvatiti koje gradivo ti spada pod što jer ne znaš koji su nazivi tematskih cjelina, odnosno poglavlja.

2.Poglavlja neka budu napisana velikim tiskanim slovima
Sva velika poglavlja, ili neke bitnije teme, obavezno piši velikim tiskanim slovima. To će najviše pomoći onima koji imaju slikovno pamćenje jer će zapamtiti velika slova i tako se odmah sjetiti koje gradivo pripada kojoj cjelini. Samim time označuješ ono bitno što ti prvo pada u oči kada tražiš neki odgovor iz vlastite skripte.

via GIPHY

3.Podnaslove odvajaj posebnim znakovima
Podnaslovi poglavlja, ili neke manje cjeline, označuj posebnim znakovima kako bi znala da se tu radi o podnaslovu, a ne o nekom pojmu ili definiciji. Ti znakovi mogu biti točkice, natuknice, zvjezdice ili točkice. Zbog toga ćeš se lakše snaći.

Norijada 2022. - 11 Za kraj srednje: 7 ciljeva koje si mora postaviti svaki maturant ove godine

4.Ispod svakog poglavlja napravi kvadratić s ključnim riječima
Taj kvadratić će ti predstavljati zaključak svakog poglavlja. U njega ne upisuješ ništa osim najbitnijih ključnih riječi i pojmova koje si obradila u tom poglavlju. Oni će ti služiti kao podsjetnik prilikom ponavljanja jer kada ćeš pročitati tu ključnu riječ ili pojam, u sebi možeš ponoviti i njegovu definiciju.

via GIPHY

5.Glavne pojmove označi markerom jedne boje, a definicije drugom bojom
Bilo bi dobro da imaš boju koja ti označuje različite dijelove skripte. To znači da definicije označuješ, npr. plavom bojom markera, a njihove pojmove ljubičastom. Ne samo da će izgledati urednije, već ti u brzini kada ćeš ponavljati se nećeš zabuniti nego ćeš odmah znati da ponavljaš definiciju tog nekog pojma.

6.Uskličnicima označuj bitne stvari
Profesori nekada znaju posebno naglasiti koji pojmovi ili poredci će se sigurno pojaviti u testu. Tako da pored njih obavezno nacrtaj jedan veći uskličnik kojeg bi bilo dobro isto označiti markerom. Kada ćeš učiti, taj uskličnik će te podsjetiti da na tu jednu stvar obratiš posebnu pozornost jer je za to navedeno da će biti u ispitu.

via GIPHY

7.Svako novo poglavlje započni na novom listu papira
Poglavlja nikada nemoj miješati ili pisati na istom listu papira. Kada god započinješ pisati novo poglavlje, započni ga pisati na novoj i čistoj stranici u bilježnici ili bloku. Tako ćeš se bolje snalaziti po svojoj skripti, a i netko drugi ukoliko ju odlučiš podijeliti s ostatkom.

Slika nije pronađena Lekcije koje svi nauče do kraja srednje škole – ovih 10 ćeš se STALNO prisjećati

8.Na svakom listu papira zalijepi post-it papirić oko onih stvari za koje nisi sigurna
Uvijek postoje neke stvari koje nam nisu baš jasne ili jednostavno ne znamo odgovor na njih. Baš zato na svakoj stranici nalijepi jedan post-it papirić na kojeg napišeš pojmove ili zadatke koji ti nisu jasni. Taj papirić će te uvijek podsjećati da taj dio još uvijek ne znaš tako da možeš nekoga na vrijeme pitati i tražiti za pomoć oko te stvari da ti pojasni.

via GIPHY

9.Pored svake definicije zapiši broj stranice iz knjige
Ukoliko skriptu radiš po nekoj knjizi ili udžbeniku, dobro je da pored svake definicije napišeš broj stranice gdje si tu definiciju uzela. S obzirom na to da je skripta uvijek skraćena verzija gradiva, vjerojatno nećeš prepisivati sve iz knjige ili udžbenika pa da kada si u nedoumici možeš odmah pronaći gdje se baš taj pojam nalazi i ponoviti ostatak.

Preskakanje kozlića Traume iz osnovne škole koje jednostavno ne možemo zaboraviti: 7 najgorih koje svi znamo

Škola faks učenje skripta savjeti za dobru skriptu pisanje

Još vijesti