Učenje

Svaki trik i hack koji postoji za učenje i koji olakšava učenje ćemo isprobati. Sve samo da učenje traje što kraće i da nam što prije sve informacije uđu u glavu. Možda neki od ovih hackova pomognu i tebi.

Učenje je nešto što nikome nije drago i što bismo svi najradije izbjegli – ali ne možemo. Jedino što možemo je pokušati si ga što više olakšati. Pronaći načine kako najbrže zapamtiti informacije, kako se što bolje koncentrirati i kako na kraju dobiti što bolje ocjene. Postoje neki trikovi kod učenja koji mnogima pomažu, a mogli bi i tebi. Nikada nije naodmet naučiti i isprobati neki novi hack koji će ti možda olakšati život, ili u ovom slučaju učenje. Zato ti sada na jednom mjestu donosimo 10 hackova za učenje koje treba znati svaki učenik i student. Neke od njih možda znaš, neke ne znaš, ali ovo su oni koje vrijedi isprobati.

1.Uči nakon vježbanja
Odradi vježbanje u teretani ili doma u sobi i onda odi učiti. Fizička aktivnost pomaže da ti krv bolje cirkulira i to će ti pomoći da se lakše koncentriraš. Ako si full koncentrirana, onda ćeš i lakše pamtiti informacije. Bolje ćeš pamtiti stvari koje učiš!

2.Uči prije odlaska na spavanje
Dokazano je da je ovo također dobro vrijeme za učenje. Kada učiš prije spavanja, bolje će ti informacije ostati u glavi. S druge strane, to ne znači da je dobra ideja ostaviti sve za zadnji dan i učiti noć prije testa/ispita/odgovaranja.

Učenje Trik od četiri koraka uz koji ćeš zapamtiti bilo koju informaciju

3.Redovito se tijekom učenja nagrađuj
To može biti nagrada u obliku kockice čokolade ili bombona ili nagrada u obliku par minuta skrolanja po TikToku ili nagrada da smiješ odgovoriti na jednu poruku. Ljudski mozak bolje radi kada zna da slijedi nagrada. Odredi si da se nagradiš nakon svake naučene lekcije ili nakon 10 stranica pročitane lektire.

4.Koristi „pomodoro“ tehniku
Ovo je najbolja tehnika za učenje koja postoji. Ona govori da trebamo učiti 25 minuta pa onda uzeti pauzu od 5 minuta. I tako trebamo ponoviti 4 puta te nakon toga uzeti pauzu od 30 minuta.

5.Uči u prostoriji gdje ima dosta svjetla
Nikako nije dobra ideja učiti u mraku uz samo stolnu lampicu. Ukoliko učiš po danu, digni rolete, razmakni zastore, upali svjetlo ako je oblačno! Ako učiš po mraku, obavezna je što bolja rasvjeta. Tako će ti mozak biti više budan i bolje ćeš se moći fokusirati.

6.Grickaj tamnu čokoladu dok učiš
Tamna čokolada pomaže kod fokusiranja i koncentracije tijekom učenja. Može ti poslužiti primjerice kao nagrada kod učenja o kojoj smo pričali ranije.

7.Uči na način da držiš predavanje plišanim igračkama
Dobar način kako bolje pamtiti gradivo je da držiš nekome predavanje. Najbolje je za to iskoristiti plišane igračke! Na glas im pričaj o tome što učiš i svaki put ćeš sve manje i manje morati gledati u bilješke. Umjesto plišanih igrački, može kao publika poslužiti bilo tko (ili bilo što).

8.Ako nešto zapisuješ koristi plavu kemijsku na bijelom papiru
Oni koji pišu bilješke i koji uče tako da prepisuju stvari, trebaju znati za ovaj hack. Najbolje ćeš pamtiti ako koristiš bijeli papir i po njemu pišeš s plavom kemijskom.

Romantiziranje svakodnevice Romantiziraj školu i učenje ove školske godine: 15 načina kako možeš uljepšati dane u školskoj godini

9.Šaraj po papiru sa strane dok učiš
Kada učiš, uzmi prazan papir i olovku i dok učiš, sa strane šaraj po tom papiru. Hoćeš li raditi krugove, crte, što god, na tebi je da odabereš! Ovo je još jedan od onih neobičnih načina koji zapravo pomažu kod fokusiranja i pamćenja gradiva.

 

@waffles995 Plot twist I memorized 93 vocab words in 25 mins #worksmarternotharder #studytok #loveexamprep ♬ original sound - WUNWAY

 

10.Podijeli si gradivo na manje cjeline
Učiti veliku količinu gradiva odjednom nema smisla jer ćeš se pogubiti. Najbolje je podijeliti na manje cjeline i učiti jednu po jednu. Bitno je da su cjeline zaokružene po nekoj temi i da tebi imaju smisla. Ovako će ti trebati puno manje vremena da savladaš gradivo.

učenje olakšati učenje trikovi za učenje hackovi za učenje za učenike za studente kako lakše učiti kako brže pamtiti dok učiš

Još vijesti