Norijada 2022. - 11

Biti maturant je posebno! Da, čeka te državna matura i upis faksa ili traženje posla, ali isto tako, te će te zadnje godine dočekati i hrpa super stvari i uspomena za cijeli život.

Početak školske godine je idealno vrijeme za sjesti i postaviti si neke ciljeve za ovu godinu. Budi realna oko toga što stvarno možeš postići i razmisli koje su ti želje. Možeš ih napisati lijepo na papir, ukrasiti i staviti pokraj radnog stolića da ti svaki dan budu u vidokrugu. Postavljanje ciljeva je dobar način da samu sebe motiviraš jer će ti biti super osjećaj kada nešto s popisa obaviš i budeš mogla prekrižiti. Jednako kako si je bitno postaviti ciljeve koji se odnose na učenje, nemoj zaboraviti i malo uživati i družiti se tu zadnju godinu s razredom. Ovih 7 ciljeva si treba postaviti svaki maturant.

1.Početi NA VRIJEME učiti za državnu maturu
Na vrijeme nije tjedan dana prije, a za neke ni mjesec dana prije. Koliko će ti vremena trebati za pripremiti se za državnu maturu ovisi o tebi i tome koliko si pazila do sada na nastavi i koliko imaš znanja. Nekome će trebati manje, a nekome više. Označi datum na kalendaru kada bi bilo najpametnije po tvojoj procjeni da počneš s pripremama za maturu. I stvarno tada i kreni. Bilo bi glupo da ne upišeš faks koji želiš samo zato jer nisi krenula učiti na vrijeme.

2.Napisati si na komad papire sve bitne datume za prijave ispita državne mature i upisa na fakultet
Kada smo kod državne mature, ima još jedna bitna stvar, a to su rokovi. Rok do kojeg trebaš odabrati fakultete, rok do kojeg trebaš prijaviti ispite mature, datume kada se polaže koji ispit mature. Ako ne napraviš nešto na vrijeme, nema povratka. Zato nije loše ovo si negdje izdvojeno napisati, pogotovo ako vodiš planer ili imaš rokovnik. Pronađi te datume i čim izađu, zapiši ih.

Slika nije pronađena Navike iz srednje škole kojima nije mjesto na fakultetu: Ovih 10 najbolje ostavi iza sebe

3.Pronaći savršenu haljinu (ili odijelo) za maturalnu
Bitan cilj ove školske godine je i pronaći savršenu haljinu za maturalnu večer. Kreni ranije sakupljati novce ako imaš u glavi neku malu skuplju ili istraži koje su opcije po dućanima i vidi što ti se sviđa. Do ovoga još ima vremena, ali će doći i prije nego što se nadaš. Definitivno jedna stvar kojoj se možeš veseliti!

4.Podignuti ocjene
Vraćamo se na ozbiljne stvari. Ovo ti je zadnja šansa da podigneš ocjene. Pogotovo ako želiš upisati neki od fakulteta na koje je svake godine velika navala. Trebat će ti sva moguća pomoć da si osiguraš mjesto. Dobre ocjene ti samo mogu pomoći. Ne moraš učiti dan i noć, ali se potrudi više oko onih predmeta koji su ti bitni.

Dizanje ruke na satu Traženje dozvole za WC ili učenje stranog jezika kojeg kasnije više ne znaš: 30 stvari koje su totalno 'srednja'

5.Riješiti sve svađe i nesuglasice koje imaš s ljudima iz razreda
Iako odlazite svatko svojim putem, neka to bude lijep kraj. Ako si s nekim iz razreda u svađi ili imate neku neriješenu situaciju, ove godine je savršena prilika da izgladite odnose. Bit će svima ugodnije (uključujući i tebe), a i bolje da se zadnje dane svi slažete i zajedno družite bez trzavica. Želiš lijepe uspomene, ne drame.

6.Naučiti kuhati i na koliko se stupnjeva pere koji veš
Bilo da ideš na fakultet ili planiraš pronaći posao odmah nakon srednje, u svakom slučaju, sada si već odrasla osoba i bilo bi dobro da znaš obaviti neke osnovne stvari poput kuhanja, pranja robe ili peglanja. Kada imaš vremena tijekom godine, pridruži se mami u kućanskim poslovima, da do jeseni budeš spremna sve to raditi sama. Bit će ti puno lakše!

7.Pronaći koji je stil učenja najbolji za tebe
Ako planiraš upisati fakultet, ovo je krajnje vrijeme da pronađeš svoj stil učenja. Ne odgovara svakome isti stil, a koji je najbolji za tebe najbolje ćeš pronaći ako ih i isprobaš nekoliko. Neki najbolje uče uz glazbu, drugi kada si prepisuju gradivo, treći kada im je sve šareno s markerima, a četvrti kada uče po pitanjima koji prate gradivo. Možeš učiti na hrpu načina, ali bitno je da pronađeš onaj jedan uz koji ti najbolje pamtiš gradivo.

srednja škola maturanti zadnji razred Ciljevi Plan

Još vijesti