Slika nije pronađena
Netflixova serija '13 razloga' podigla je puno medijske prašine, ne samo zbog iznimne popularnosti nego i zbog kontroverzi koje su vezane uz nju. Najteža optužba na račun serije je da promovira samoubojstvo i da može izazvati Wertherov efekt.

Kako bi bili sigurni da ne proizvode sadržaj opasan za tinejdžere, Netflix je angažirao psihologa Dana Reidenberga kako bi ih upozoravao, međutim, on je sugerirao da ju ni ne snimaju. Naravno da to 'nije bila opcija'. 

Podsjetimo, radnja se odvija oko Hannah Baker, djevojke koja je počinila samoubojstvo. Iza sebe je svom školskom kolegi, Clayu Jensenu, ostavila sedam audiovrpci na kojima objašnjava 13 razloga zbog koji se odlučila na očajnički korak. Iako je serija primarno namjenjena za one iznad 17, postala je megapopularna među tinejdžerima, čiji roditelji strahuju od mogućeg negativnog utjecaja.

Psihoterapeut Brooke Fox nazvao je seriju 'fantazijom osvete samoubojstvom' jer Hannah, nakon smrti, dobiva sve ono čemu se tinejdžeri nadaju: simpatiju, duboku sućut, suosjećanje drugih i ljubav, a nisu svjesni da si je trajno oduzela život.Naveo je šest razloga zbog kojih gledanje serije '13 razloga' može biti opasno za tinejdžere:

1. jer sami odgovaraju za svoje mentalno zdravlje – on presumira da tinejdžeri ne mogu baš jasno odvojiti fikciju od stvarnosti i vole imitirati, a smatra ih dovoljno odraslima da odgovaraju za posljedice ponašanja;

2. jer samoubojstvom ne rješavamo probleme – Hannah je mogla na drukčiji način dobiti što je željela – ovim očajničkim potezom odustajemo od života;

3. jer se o mentalnom zdravlju rijetko razgovara i još rijeđe nudi pomoć – treba popularizirati načine liječenja, a ne ubojstva (bilo kojeg tipa);

4. djevojke su prikazane kao obespravljene i nemoćne – kao žrtve muške okrutnosti;

5. scena samoubojstva je prebrutalna – Fox čak tvrdi da sadrži upute za samobojstvo tinejdžera (u knjizi se Hannah ubija tabletama, a u seriji britvicama);6. serija glorificira samoubojstvo – Hannahino izgleda kao širokogrudna gesta, a moglo se prikazati i osuđivački.

Neposredno nakon što su brojni stručnjaci, škole i zdravstvene organizacije podignule 'hajku' o štetnosti serije, navodeći ove razloge, Netflix je reagirao. U svaku epizodu prve sezone dodat će upozorenja o sadržaju, koja će se prikazivati na početku i bit će jako istaknuta.

Ipak, mislimo da o ovoj temi treba razgovarati. Gledanje serije '13 razloga' može nas dovesti do pokretanja rasprave o korisnim temama s roditeljima, prijateljima, uočavanja problema... Kod nas i kod njih. To je i bio cilj serije, da bude 'okidač' za početak razgovora o ovoj temi, objavio je Netflix. Valja kritički promatrati sadržaj i potražiti pomoć ako je potrebna. Upravo zato, Netflix će u upozorenje dodati link na globalni istraživački centar koji sadrži informacije o organizacijama koje pružaju pomoć takve vrste – 13ReasonsWhy.info.

Foto: Netflix

M.Z.


Pročitajte još:

Može li zamijeniti 'Pretty Little Liars'? Sve što trebaš znati o novoj seriji '13 Reasons Why'

Hit serija ’13 razloga’ dobiva drugu sezonu?

Selena Gomez i ekipa iz serije ’13 Reasons Why’ napravili iste tetovaže

Samoubojstvo hannah psiholozi 13 razloga Netflix 13 reasons why

Još vijesti