Slika nije pronađena

Netflix i njegovi filmovi i serije osvojili su tinejdžere diljem svijeta, a nakon što je izašla prva sezona, jedna se serija posebno izdvojila. Gledali ste je sigurno i vi, a mračna tema kojom se bavi dala je ideje mnogim tinejdžerima i potaknula ih na samoubojstvo.

Prema istraživanju, od travnja 2017. godine broj samoubojstava među djecom u dobi od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu, a taj porast dogodio se nakon što je Netflix počeo s prikazivanjem serije '13 razloga', piše Novi list.

Tvorci studije iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavili su kako zbog ograničenih podataka ne mogu pronaći izravnu vezu s porastom broja samoubojstava i serije, ali kako je od travnja do prosinca 2017. godine zabilježeno čak 195 samoubojstava djece u dobi od 10 do 17 godina više u odnosu na prethodne godine. Većinu samoubojstava počinili su dječaci.


Iz NIH-a su o rezultatima svoje studije u koju je bilo uključeno nekoliko sveučilišta, bolnica i Nacionalni institut za mentalno zdravlje napisali kako 'bi morala služiti kao podsjetnik kako bi trebalo voditi računa o mogućim neželjenim posljedicama prikazivanja samoubojstva kao i poziv industriji zabave i medijima da koriste najbolja dostupna iskustva kada se bave tom temom'.

Ukoliko još niste upoznati s njenim sadržajem, serija '13 razloga' govori o tinejdžerici koja je ostavila 13 snimaka u kojima objašnjava zašto se odlučila na samoubojstvo. U posljednjoj sceni prve sezone glavna je junakinja prikazana kako si reže vene u kadi. Taj je kadar uznemirio roditelje i zdravstvene radnike pa je Netflix morao postaviti dodatno upozorenje za gledatelje.

Druga sezona je započela s emitiranjem u svibnju prošle godine, a Netflix je naručio i snimanje treće sezone.

'Ovo je osobito važna tema i vrlo naporno radimo na tome da joj pristupimo odgovorno', izjavio je glasnogovornik Netflixa dodavši kako su rezultati NIH-ove studije u suprotnosti s onima do kojih su došli istraživači u Pennsylvaniji, prenosi Novi list.

Prema toj studiji osobe u dobi između 18 i 29 godina koje su gledale seriju '13 razloga' rjeđe prijavljuju samoubilačke misli od onih koje nisu gledale seriju.


Izvršni direktor Netflixa Reed Hastings prošle je godine branio nastavak snimanja serije riječima: 'To je vrlo popularna i uspješna serija, radnja je sugestivna i kontroverzna, ali nitko ju ne mora gledati'.


Foto: Imdb

M.T. / Izvor

Pogledajte još:

Hoće li serija '13 razloga' biti ukinuta? Zbog jedne brutalne scene gledatelji napadaju Netflix

Upoznajte Claya iz serije '13 razloga' – Dylan Minnette sasvim osobno

12 pjesama iz '13 razloga' – slušajte ih dok brojite sate do izlaska nove sezone

Samoubojstvo Istraživanje serija mladi tinejdžeri krivac 13 razloga Netflix 13 reasons why

Još vijesti