Slika nije pronađena

Ukoliko još niste pogledali zadnju sezonu serije '13 razloga', a ne želite znati što će se u njoj događati, savjetujemo da ne čitate dalje – jer slijede spojleri!

Prvo su svi imali problema sa serijom '13 razloga' jer je previše prikazala samoubojstvo srednjoškolke i jer ga je prikazivala kao nešto 'što će te učiniti popularnim', zatim je nastao problem zbog eksplicitnih scena seksualnog zlostavljanja, a onda je došao problem i s novim likom kojeg su gledatelji toliko mrzili da je glumica morala deaktivirati profile na društvenim mrežama zbog količine mržnje s kojom se suočavala na dnevnoj bazi, a sada... Došla je nova, posljednja sezona serije i opet je na udaru kritika. Nije neočekivano da se ova serija bavi kontroverznijim temama, pa je tako u novoj sezoni i priča o AIDS-u i tinejdžeru koji se njime zarazio.

Justin Foley je u prošlim sezonama imao problema s drogom i odvikavanjem od nje, a u novoj sezoni prikazuje se njegov život s AIDS-om. Nova sezona počinje prikazivanjem pogreba, ali tek na kraju saznajemo tko je umro. Justin. Na kraju 9. epizode Justin se sruši na maturalnoj. Za to je kriv AIDS od kojeg je bolovao, a kojeg je dobio konzumiranjem droga i zato što je radio kao seksualni radnik dok je bio beskućnik. Doktori su objasnili da mu je AIDS prekasno otkriven za liječenje i umre nešto prije završetka srednje.

I tu je nastao problem. Gledatelji su ljuti na seriju jer je tako pogrešno i uvredljivo prikazala ovaj dio priče. Imali su priliku prikazati kako stvarno izgleda ovako nešto u stvarnom životu, ali su se odlučili ići na šokiranje gledatelja i sve preuveličali.

Gledatelji su istaknuli činjenice koje su kreatorima serije očigledno promakle. 'Treba proći otprilike 10 godina da HIV napreduje u AIDS, a prosječni životni vijek osobe nakon toga je još godinu-dvije. Tako da, osim ako je Justin sherao igle i imao nezaštićen seks sa 6 godina, priča je loša'.

Justinova smrt iz brojnih razloga nikako nije dobro sjela fanovima. Svi smo ga zavoljeli, ali serija je poznata po tome da iznenađuje. Redatelji serije još se nisu oglasili po ovome pitanju. Ono što gledatelji često zaboravljaju kada gledaju serije i filmove, koliko god pokušavali realno prikazati probleme i svijet, ipak se radi o fiktivnim pričama, i očekivano je da će nekada 'odlutati' od stvarnosti kako bi gledateljima bilo zanimljivije i kako bi ih privukli da nastave gledati.

Foto: Imdb/ Twitter

M.T.

Pogledajte još:

Datum je tu: Zadnja sezona popularne serije '13 razloga' izlazi prije nego što smo očekivali!

Fanovi '13 razloga' su toliko napadali jednu od glumica da je morala obrisati profile na društvenim mrežama

Svi – tinejdžeri, njihove starije sestre i braća, ali i roditelji, trebaju pogledati ovu seriju! Zašto? Zbog ovih 13 razloga

serija kritike nova sezona 13 razloga Netflix 13 reasons why

Još vijesti