Slika nije pronađena

Mnogi adolescenti susreću se s različitim promjenama na tijelu i zbunjujućim pojavama koje je teško objasniti. Najčešće ih sram spriječava u postavljanju pitanja naglas, a ponekad nemaju odgovarajuću „adresu“ na koju bi se obratili. Zato smo mi odlučili razbiti 10 najčešćih mitova u koje vjeruju tinejdžeri.

1. PRESTAJEŠ RASTI KAD DOBIJEŠ MJESEČNICU

Činjenica da si dobila prvu menstruaciju nema nikakve veze sa tvojim rastom. Spolna zrelost se doseže uglavnom između 12. i 15. godine života (pubertet), a rast tijela može trajati i do 30. godine!


2. NEREDOVITA MENSTRUACIJA = PROBLEM

Menstrualni ciklus je razmak između dvije menstruacije i najčešće traje između 21 do 35 dana. U prvim godinama spolne zrelosti, ciklus može biti neredovit i to ne predstavlja nikakav problem. Zanimljivo je napomenuti da  kod većine djevojaka menstruacija postaje redovita od dvadesete ili dvadeset i druge godine, dok kod mnogih tek nakon poroda. Izostanak menstruacije može predstavljati problem ukoliko djevojka prakticira spolne odnose jer u tom slučaju može značiti trudnoću pa je također potrebno posjetiti ginekologa.


3. KALADONT POMAŽE PROTIV MITESERA

Kaladont u sebi ima mentol i druge aktivne sastojke koji isušuju prištiće, ali ne djeluje na mitesere. Također ne treba pretjerivati u mazanju prištića kaladontom jer se koža može previše isušiti zahvaljujući toj metodi. Za uklanjanje mitesera treba potražiti pomoć kozmetičarke ili odgovarajućih kozmetičkih preparata.4. KRV U MOKRAĆI NIJE RAZLOG ZA BRIGU

Ukoliko osjetiš peckanje za vrijeme mokrenja i primjetiš krv u mokraći, važno je da posjetiš svog obiteljskog liječnika. Najčešće je riječ o urološkim problemima i vjerojatno ćeš morati testirati mokraću, no može biti povezano i s ginekološkim poteškoćama. U svakom slučaju nije ništa strašno i može se riješiti antibioticima, ali je bitno da se javiš liječniku opće prakse koji će odlučiti što činiti dalje.


5. PRANJE KOSE POMAŽE U RJEŠAVANJU MASNOĆE

Upravo obrnuto! Prečesto pranje kose narušava ravnotežu vlasišta, isušuje ju na vrhovima i masti na vlasištu. Ukoliko imate problema s masnom kosom, bolje je koristiti blage i neutralne šampone jer oni jakog mirisa znaju biti preagresivni. Prati kosu 2 do 3 puta tjedno smatra se optimalnim.

6. DLAČICE IZNAD USANA TREBA OBRIJATI

Ukoliko imaš dlačice iznad usana (ili popularnije brkove) nikako nemoj posezati za britvicom! Napravit ćeš samo još veći problem. Ukoliko te jako smetaju najbolje bi bilo da se naručiš u kozmetički salon na depilaciju (to nije ništa neuobičajeno, mnogo žena prakticira tu vrstu depilacije) ili možeš kupiti trakice voska (u dm-u naprimjer)i obaviti uklanjanje dlačica sama. Čupanje pincetom je također jedno od rješenja, ali oduzima dosta vremena.


7. MASTURBACIJA JE ŠTETNA

Masturbacija je seksualna stimulacija vlastitih genitalija do točke postizanja vrhunca tj. orgazma. Normalna je pojava, pogotovo u tinejdžerskoj dobi. Ne možeš ostati trudna od masturbacije, nećeš oslijepiti i ako ti menstruacija kasni – to nema nikakve veze s činjenicom da si se samozadovoljavala! Osim što služi za oslobađanje seksualne napetosti, masturbacija pomaže i na drugi način. Kroz samostimulaciju genitalija tinejdžeri upoznaju seksualnu stranu svojih tijela, otkrivajući zadovoljstvo.


8. ŽVALE ĆE PROĆI SAME OD SEBE

Neugodne ranice koje se katkad pojavljuju u kutu usana neće proći same od sebe. Najčešći uzroci pojave žvala su: nedostatak vitamina B2, anemija uzrokovana nedostatkom željeza, zaraza bakterijama streptokokom i stafilokokom, gljivicama, loši higijenski uvjeti i neadekvatna higijena usne šupljine. Terapija može biti cinkova mast, salicilni vazelin ili mast protiv gljivica, a savjet je najbolje potražiti u ljekarni.

9. JEDEM, A NE DEBLJAM SE – BOLESNA SAM

Mnoge djevojke u tinejdžerskim godinama muku muče sa težinom. Neke naglo izrastu, a težina ostane ista, dok se druge prošire na pojedinim dijelovima tijela. Dok god se tijelo razvija, ništa od navedenog ne predstavlja problem. Ako redovito i kvalitetno jedeš, razloga za brigu nema. Kile će doći same od sebe.

10. AKO JEDEM PILETINU, NARAST ĆE MI GRUDI

Nažalost ništa od toga. Estrogen je hormon odgovoran za formiranje linije i rast grudi tijekom puberteta. Od 12 do 16 godine žensko tijelo je prepuno estrogena, no po izlasku iz puberteta njegova razina opada zbog čega grudi ostaju velike (ili male) toliko koliko su velike do kraja života. U neki slučajevima rast grudi se nastavlja i do 20-ih godina života. Zato bez brige, ima još vremena za bujno poprsje, a u slučaju da i izostane, postoji hrpa drugih stvari koje djevojku čine sexy, a ne nalaze se u košaricama.

I.N.
Foto: sxc.hu

Tijelo seks savjeti pitanja dlacice grudi

Još vijesti