Pubertet

Nije lako, ali i to će proći. Pubertet ne dođe svakome u isto vrijeme, neke uhvati ranije, neke kasnije. Ali kada uđeš u pubertet, očekuju te stvari koje možda i ne očekuješ. Vjerojatno sve uvijek najviše šokiraju upravo one tjelesne promjene.

Znaš da će ti doći menga i da će ti narasti grudi (ili se to barem svi nadamo), ali u pubertetu se događa toliko promjena s nama, kako fizičkih, tako i psihičkih, da je u redu ako te to nekada frustrira ili izbaci iz takta. Najviše iznenade upravo one fizičke promjene jer njih vidimo. Promjene se moraju dogoditi i nisu sve baš dobre. Neke su čudne i nisu ti možda jasne, ali nemoj misliti da si jedina koja se mora nositi s ovakvim stvarima, svima se one događaju. Evo koje to čudne promjene na svom tijelu možeš očekivati u pubertetu.

1.Dlačice POSVUDA
I kad kažemo posvuda, upravo tako to i mislimo. Odjednom kao da imaš dlačice na svakom dijelu tijela. Iako nekim curama krenu rasti ranije, u pubertetu se one pojačaju, od toga da dobiješ 'grmić' ispod ruke, do dlačicama na nogama, pa čak i na intimnom području. Nekima će se pojaviti i na trbuhu ili na licu. Prije su ti dlačice bile svjetlije, sada će postati tamnije i uočljivije.

2.Prištići koji ne prolaze što god napravila
Prištići i masna kosa su još jedno obilježje puberteta koje većina prolazi. Možeš se svim silama boriti protiv toga, ali do pobjede ćeš teško doći. U ovom razdoblju života tvoja koža proizvodi više prirodnog ulja, pogotovo na glavi i na licu. To uzrokuje začepljenje kože i pojavu prištića. Koliko god čistila lice redovito i radila sve kako treba, za neke će prištići biti problem broj 1.

Slika nije pronađena Pubertet je odradio svoj 'posao': Pokazala je brata prije vs. nakon – i cure su zaljubljene

3.Promjene na intimnom području
Još jedna promjena na tijelu je da će ti intimno područje početi izgledati drugačije. Osim što će se i tu pojaviti dlačice, to nije sve. Ovaj će ti dio tijela također malo narasti. Nije to veliki rast, ali ćeš ga uočiti.

4.Znojenje više nego inače
Fizička promjena koja ti nikako neće biti draga, ali koja će se sigurno pojaviti je znojenje i 'mirisi' koji nisu baš ugodni, a pojavljuju se naizgled bez razloga. Pogotovo ispod ruke. Trebat ćeš početi puno češće mijenjati odjeću i redovito koristiti dezić.

5.Pojavit će ti se iscjedak
Promjena na intimnom području koja može malo zabrinuti ako ne znaš da se treba dogoditi. Osim što ti je tu menstruacija, i ostale dane u mjesecu ti se može dogoditi da vidiš nešto na donjem rublju – iscjedak. On je mrljica bijele ili žućkaste boje i skroz je normalan. Radi se o nečemu što tvoje tijelo proizvodi kako bi se na prirodni način pročistilo i navlažilo.

6.Dobivanje odjednom na kilaži
Ako si osoba koja se voli vagati i na taj način redovito provjeravati svoj fizički izgled, u pubertetu kazaljka na vagi može poletjeti malo previše u nebo. Brojka ti može skočiti više od očekivanog, iako si pazila što si jela. Mijenja ti se tijelo, rastu ti određeni dijelovi tijela, i je razlog zašto brojka na vagi odjednom malo previše skoči. Uz to, skroz je normalno da tijekom puberteta dobiješ na težini općenito.

7.Grudi nejednake veličine
Da, svi znamo da će tada početi rasti grudi, ali ono što mnogo cura ne zna je i da je moguće da ti neće biti jednake veličine. Skroz je normalna stvar da ti jedna strana bude veća nego druga. Nije znak za uzbunu, već normalna stvar. Zapravo, većina djevojaka i kada odraste ima jednu stranu malo manju nego drugu, ali to je toliko mala razlika da ju nitko ne primijeti ukoliko ju baš ne traži.

Slika nije pronađena Vrijeme je za brutalnu istinu – 12 stvari koje ti nitko nije rekao o odrastanju

pubertet promjene Tijelo razlike grudi intimno područje dlacice

Još vijesti