Slika nije pronađena
Uvijek pomoć prvo potraži u hladnjaku i smočnici – tamo se kriju brojne namirnice koje ti mogu olakšati proces oporavka. Ako ih nemaš kod kuće, skokni do dućana; tijelo će ti biti zahvalno. Nisu skupe, niti komplicirane za pripremu. Pa krenimo...



Prirodni sok, smoothie i čaj

Naravno da treba piti i vodu, ali kao posljedica konzumacije alkohola razina šećera i elektrolita nam pada pa su sokovi idealno rješenje. Popij svježe iscijeđeni sok od voća koje imaš kod kuće ili smoothie. Ako si prelijena, uzmi bananu – ona je prepuna kalija kojeg gubiš u tijelu sa svakim gutljajem alkohola.



Smoothie možeš napraviti i od špinata – on je pun hranjivih tvari uključujući folnu kiselinu, sumpor i vitamin C koji su neophodni za borbu protiv mamurluka.



U svoj sok ili smoothie možeš staviti i malo đumbira koji će ti olakšati mučninu i djelovati kao protuupalni lijek, a od njega možeš napraviti i čaj.
Menta je isto korisna namirnica – preporučujemo čaj jer će ti ublažiti napetost, bolove u trbuhu i nadutost i detoksicirati te – i pasat će ti.

Proteini životinjskog podrijetla

Jaja rješavaju problem manjka glutationa (kojeg 'skladišti' jetra) koji ti pomaže pri probavi alkohola, ali se zalihe brzo troše, a jaja ga sadrže.



Tunjevina je druga opcija – ona je puna hranjivih stvari i jedna je od najboljih namirnica za nadomještanje izgubljenih vitamina iz tijela.
Mlijeko će ti također pomoći pri apsorpciji alkohola i podići razinu vitamina, ali znamo da ga je teško popiti 'dan nakon'.



Kruh
Pojedi malo integralnog kuha koji je pun vitamina B i masnih kiselina koje će pomoći u detoksikaciji jetre, izlječenju tijela i apsorbirati višak alkohola. 



Vjerojatno će ti pasati i juha od rajčice, ali i kisela salata – zelje ili paprika. Posluži se i time, ako imaš malo više energije za pripremu. Dobar tek i pažljivo s alkoholom! Ponekad ništa ne pomaže kad pretjeraš...

Foto: Pixabay

M.Z.
Pročitajte još:

Ne jedi gluposti – hrana od koje si samo još gladnija

Hranom do petica: što jesti za bolje pamćenje i uspješnije učenje?

Grčeve riješi hranom: što trebamo jesti da nam menstruacija bude manje bolna

Proteini dan nakon sok alkohol mlijeko Voće Kruh mamurluk smoothie

Još vijesti