Zašto te peckaju usta kada jedeš ananas? Otkrij koji su dva glavna uzročnika koje trebaš kriviti
N. L.
8.11.2024
Ananas
Foto: Yaroslav Shuraev/Pexels
Ne, nisi alergična, niti umišljaš!
Znaš onaj osjećaj kada zagrizeš sočni komad ananasa i uživaš u njegovoj slatkoći, a onda - bum! Počne neugodno peckanje i svrbež. Zašto ti to ananas radi?
Kako prenosi McGill University, postoji dva glavna razloga. Prvi su rafidi – sitne igličaste strukture koje se nalaze u biljnim tkivima ananasa. Ove minijaturne „igle“ mogu ti doslovno izgrebati usta, jer ananas koristi ovaj obrambeni mehanizam da se zaštiti od gladnih životinja. Dakle, ananas ti zapravo poručuje da nije baš presretan što ga jedeš!
Drugi uzročnik je bromelin, enzim koji razgrađuje proteine, uključujući one koji štite unutrašnjost tvojih usta. Bromelin, zajedno s kiselinom iz ananasa, stvara onaj neugodan osjećaj peckanja. Kad bromelin „probije“ zaštitni sloj u tvojim ustima, kiseline počinju djelovati.
Znanstvenici su čak testirali kako bromelin i rafidi djeluju zajedno – pokazali su štetan učinak na gusjenice koje su hranili ovom kombinacijom. Zaključak? Ananas je dobro opremljen za obranu.