Slika nije pronađena

Koliko god bila super činjenica da završavaš srednju školu, ima puno razloga zašto je ovaj razred zapravo najgori od svih.

Stres. To je riječ koja bi najbolje mogla opisati zadnji razred srednje škole. Kao da je od početka godine pa sve do kraja sve samo puno različitih stres situacija. Pogotovo ove godine kada je upitno hoće li se nastava preseliti online i još jedna generacija izgubiti onaj osjećaj i zabavu završavanja srednje. Nije to to kada zadnje mjesece ne provodiš sa svojim razredom. Međutim, kakva god bila situacija i preselila se nastava online ili ne, zadnji razred srednje je zbog ovih 5 razloga najgori od svih!

1.Polaganje državne mature
Ako želiš ići na faks, stres zvan državna matura pratit će te od početka upisivanja srednje, ali tek će u zadnjem razredu to postati najbitnija stvar na svijetu, oko koje će se sve vrtjeti. Cijelo vrijeme odgađaš početak učenja, kao ima vremena, a onda zadnjih mjesec dana krene panika. Ne pomaže ni to što ima tisuću različitih datuma i rokova prijave svega na što trebaš non stop paziti. I naravno, još uz to održavati dobre ocjene. Od učitelja do roditelja, riječi 'državna matura' su one koje tijekom zadnjeg razreda srednje najčešće čuješ.

2.Pritisak sa svih strana oko toga da trebaš čim prije odlučiti što želiš u životu
Hoćeš li ići na državnu maturu i upisati faks ili ćeš odmah krenuti raditi? Ili želiš uzeti jednu godinu pauze? Koji faks upisati? Čije savjete slušati? Što te uopće zanima u životu i gdje se vidiš? Kako da to većina s 18 godina zna. Uvijek ima onih koji točno znaju što žele u životu, ali većina će biti totalno pogubljena i na listu fakseva koje žele upisati stavljati najrazličitije stvari, jer jednostavno ne znaju što odabrati.

3.Održavanje dobrih ocjena je najteže ikad
Nekako je u zadnjem razredu srednje najteže održati dobre ocjene. Osim što znaš da je kraj, želiš iskoristiti vrijeme, pogotovo pred sam kraj godine, za druženje i zabavljanje s prijateljima iz razreda, a ne ganjanje prosjeka. Do tada već svi postanemo i pomalo lijeni i dosta nam je svega. Tu je i pripremanje za maturu koje uzima puno vremena, pogotovo ako netko ide i na pripreme pa praktički i subotom ima 'školu'. A i kako učiti kada smo uzbuđeni oko maturalne večeri?

4.Rastanak s prijateljima
Samo zato što je gotova srednja škola ne znači da se više nikada nećeš vidjeti sa svojim prijateljima iz razreda, ali neki će se odnosi koji su ti bili bitni i super, sigurno razvodniti. Možda otiđete u skroz druge gradove na fakultet, netko će možda otići odmah i izvan Hrvatske, a obećanje da se nađete barem jednom u par mjeseci i da se čujete na društvenim mrežama, za nekoliko će mjeseci biti zaboravljeno. Kraj srednje znači i kraj nekih prijateljstva.

5.Druženja s cijelim razredom kao da su postala obavezna
U zadnjem razredu se čini kao da su si odjednom svi dobri i svi se vole, iako znaš da su se proteklih godina iza leđa cijelo vrijeme ogovarali. Druženja s cijelim razredom nisu za svakoga nešto super, većina bi se radije ipak družila s dvoje ili troje ljudi, ali na zadnjoj godini kao da je postoji pravilo koje govori da se odjednom treba što više družiti sa svima. Od druženja nakon nastave do norijade i maturalne večeri, sve se nekada čini kao da je na silu.

Foto: Freepik - yanalya

M.T.

Pogledajte još:

Kako izgleda prijava za faks i studiranje u Velikoj Britaniji? Tata iz Hrvatske sve detaljno opisa

Ako ovo ne napraviš sada, kasnije ćeš požaliti: 10 stvari koje trebaš napraviti prije kraja srednje škole

Trikovi i tehnike za učenje u zadnji tren – na ove ćeš načine lakše zapamtiti gradivo kad nema vremena

maturanti zadnji razred srednja škola najgori od svih

Još vijesti