Slika nije pronađena

Bolje godine provedene u školi od zadnjeg razreda srednje nema! Ovo je razred u kojem ćeš se morati malo namučiti ako planiraš ići na državnu maturu, ali osim toga, čeka te puno lijepih trenutaka za pamćenje.

Školovanje ima svojih dobrih i loših strana, a zbog onih loših, nekada zaboravimo uživati u tim trenucima. Bilo da nakon srednje škole planiraš ići na faks, raditi ili imaš neki skroz drugi plan, razdoblja provedenog u srednjoj ćeš se uvijek sjećati, a posebno one zadnje godine. To je godina kada se sve čini malo lakše, jer još samo malo i tu je kraj, a i svi ostali u školi tebe i tvoj razred gledaju kao da ste božanstva. Prisjetili smo 7 razloga zašto je baš taj zadnji razred srednje najbolji od svih.

1.Maturalna večer

Maturalna večer je praktički kao dodjela Oscara za srednjoškolce. To je prilika da se svi srede najviše moguće, pofotkaju se milijun puta i dobro zabave – jedino nedostaje podjela nagrada, ali neke srednje škole imaju i to! Tako se dijele nagrade za najboljeg učenika, najluđu provalu, najviše neopravdanih...kategorija bude onoliko koliko su maturanti kreativni. Ali i bez nagrada, to je večer koju ćeš pamtiti zauvijek. Uvijek je ispunjena zabavom, ali i suzama, jer ipak je to rastanak od ljudi s kojima ste proveli 3 ili 4 godine svog života, svaki dan, po 6 sati.2.Učitelji su mrvicu manje strogi

Svaka srednja škola je drugačija, pa se tako negdje ovo neće dogoditi, ali ako usporediš kakvi su profesori bili prema vama kada ste tek upisali srednju, a kakvi su tu zadnju godinu... Znaju da se svi spremaju za maturu i da je stres na najvišem nivou, ali i da je tu uzbuđenje zbog završetka srednje, kao i da se zadnjih tjedan dana ne može očekivati da cijeli razred neće biti u elementu. Popuštanje profesora kada tu i tamo nešto zaškripi pred kraj je nešto što ne očekuješ, ali kada se dogodi, ugodno će te iznenaditi i možda shvatiš da ona profa koja se činila kao vještica, to ipak nije.

3.Uzbuđenje zbog faksa

Sprema ti se velika promjena, bilo da odlučiš ići na faks ili ne. Možda promijeniš mjesto stanovanja, useliš se s cimericom, čeka te hrpa novih avantura i različita iskustva o kojima nisi nikada ni razmišljala. I kako onda ne biti uzbuđen? A da ne pričamo da ćeš se osjećati super uspješno i ponosno na sebe kada vidiš da si upala na faks koji si htjela upisati.4.Drugi razredi vas gledaju kao božanstva

Ovo je godina kada ste napokon vi glavni na školi. Prvi razredi vas gledaju sa strahopoštovanjem, a ni nikome drugome ne pada na pamet da se nekome od vas ide zamjeriti. Vi ste im uzor i kakvu god glupost napravite kao razred, njima će to biti vrijedno divljenja. Možda se neće ugledati na vaše ocjene i uspjeh, ali kad to nije toliko zanimljivo.

5.Znaš da je to zadnja godina – NAPOKON

Nema boljeg osjećaja nego kada znaš da je nešto napokon došlo do svog kraja. Zadnjih si nekoliko  godina života provela tu – budila se rano svako jutro, dolazila na nastavu po 6 sati najčešće, dolazila doma, učila, spavala i tako više-manje svaki dan. Sada je tome napokon došao kraj. Iako je srednja škola jedno super razdoblje u životu, još je ljepše kada znaš da je (m)učenje gotovo!6.Druženja s razredom više nego inače

Zadnji razred, pogotovo zadnje polugodište, atmosfera je u razredu bolja nego inače. Je li to zato što znate da se opasno približavate kraju ili je tu neki drugi razlog? Koji god bio, kako se školska godina približava kraju, tako se sve više družite i nakon škole. Preskakanje satova da bi visili na kavi, hrpa druženja nakon škole, pod velikim odmorom su odjednom svi više zajedno... Odjednom počneš komunicirati s osobom s kojom do sada nisi razmijenila više od par razgovora i shvatiš da je zapravo skroz super.

7.Norijada

I zadnja, ali ne i manja bitna stvar, zbog koje je zadnji razredi srednje NAJBOLJI je naravno – norijada! Taj zadnji dan, posljednji ikad koji ćeš provesti u srednjoj, može biti najbolji ikad (ili najgori ako se napiješ i bude ti loše cijeli dan). Obično zadnji dan nastave nitko ne očekuje od vas da pratite na nastavi i da budete ozbiljni. Zabava, pjevanje, plesanje, glupiranje, fućkanje, rasipavanje brašna okolo... i na kraju povorka i druženje na Bundeku – samo su neke od stvari koje te tada čekaju i zbog kojih ti srednja na kraju možda ipak ostane u lijepom sjećanju.Bilo da si sada zadnji razred ili te to tek očekuje za koju godinu, nemoj zaboraviti iskoristiti srednju u potpunosti, i uz učenje, stvoriti i uspomene!

Foto: Freepik/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Trebaš li se bojati državne mature i strahovati od pada? Ovo su iskustva onih koji su pisali maturu prošlih godina

Zašto potrošiti više vremena nego što treba? Jednostavni savjeti koji će ti pomoći da brže napišeš zadaću

Prvašice i maturantice ove stvari rade totalno drugačije - slažeš li se?

najbolji maturant srednja škola zadnji razred

Još vijesti