Slika nije pronađena
Andrija Torba splitski je maturant koji se nije uspio ni prehladiti u četiri godine pohađanja 5. splitske gimnazije Vladimir Nazor, a nije osjetio niti jedan drugi razlog da eskivira ijedan sat nastave kroz čitavu srednju školu. Zamijetili su to nesvakidašnju pojavu profesori u njegovoj školi i stali ga hvaliti na društvenim mrežama.

Andrija je odlikaš (ne uvijek od prosjeka 5.0, ali ne i daleko), a da nije povazdan u knjigama, dokazuje i njegovo aktivno treniranje Taekwondoa od šeste godine te to što je strastveni izviđač koji vodi mlade. Kad razgovarate s njim, a vjerujte možete o svemu i imate što saslušati, lako ćete izgubiti dojam da ispred vas je 18-godišnjak, a ne netko barem dvostruko stariji, piše 24sata.hr.

'U četiri godine školovanja niti jednom nisam izostao, bogu hvala, izgleda da imam dobar imunitet, prehlada bi me nekako tu i tamo potrefila baš uoči praznika, a temperaturu nisam dobio od osnovne škole. Jednostavno, nisam planirao biti ovako redovit, a opet nisam ni imao potrebe bježati s nastave jer u školu nisam dolazio s grčem u želucu. Moji roditelji me nisu forsirali, poštivali su moje izbore, moju volju, ali jesu me formirali, pomogli mi da budem odgovoran. Da sam picavao (bježao s nastave) ne bi me pravdali. Naučili su me da se nosim sa stvarima i obvezama koje dolaze u životu i da ih ne ostavljam za kasnije, da stvari odmah rješavam kako mi ne bi stigle na naplatu, pa je tako i bilo i u školi. Istovremeno ova gimnazija koju sam upravo završio, bila je izuzetno poticajna sredina - od profesora koji poštuju učenike, dobre ekipe iz razreda, općenito jednog zdravog ozračja. A i lijepo je da su primijetili da nisam izostajao' - ispričao je Andrija.


via GIPHY


Peta splitska gimnazija puna je odličnih učenika. Ide se na natjecanja, nagrade stižu kao na traci iz godine u godinu. Torba se nije upuštao u školska natjecanje jer je bio odveć posvećen treninzima i aktivnostima s izviđačima. No, dodaje da je njegova škola itekako posebna jer nije uštogljena, a u njoj predaju ljudi koji zaista žive svoj poziv.

'Petu gimnaziju sam odlučio upisati na preporuku svojih starijih rođaka i moram reći da sve što su mi kazali pokazalo je se točnim. Prije svega, imate što i od koga naučiti, tamo profesori ne dolaze samo odraditi nastavu - znate ono; pozdrave vas, okrenu se te počnu pisati po ploči. Ovdje je bilo potpuno drukčije, svi su bili komunikativni i pristupačni, objasnili bi vam i više puta, ako ste oko nečega zapeli, a zbog predmeta oko pripreme mature dolazili bi u školu radi nas u svoje slobodno vrijeme, često subotom',  naveo je Torba za 24sata.hr.


via GIPHY


Na upit o fakultetu Andrija ističe da ga zanimaju razna prirodna i znanstvena područja, a kao moguće studije koje bi upisao navodi Medicinu ili Elektrotehniku na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

'Koji god fakultet upišem svakako me čeka težak, ali nadasve zanimljiv studij. Svaki od poslova na kojima mogu završiti nosi svoje prednosti i izazove, i svaki na svoj način predstavlja jedan zanimljiv i lijep životni poziv i interesantna budućnost.', istaknuo je Andrija.

Iako je bio oduševljen svojom gimnazijom, nije posve zadovoljan sustavom školovanja. Smatra i da reforma obrazovanja treba ga učiniti životnijim i povezanijim sa stvarnim potrebama, iako, kako veli, nije mu lako povezati što se sve njome želi učiniti iz mnoštva informacija koje stižu sa svih strana.


'Manja kritika na programe opće gimnazije je što smo po nastavnom programu imali samo jednu godinu informatike i to u 1. razredu. To je pomalo apsurdno, jer živimo u svijetu neodvojivom od tehnologije, računala. Osoba sam koja naginje prirodnim predmetima, posebice su mi zbog logike interesantne fizika i matematika, biologija je sama po sebi zanimljiva, dok u nekim predmetima ima previše teorije, pa nisu po mom ukusu, kao recimo kemija iz 3. razreda. Iako je to meni previše, nekome je upravo to bilo zanimljivo'
, rekao je mladi Splićanin.

Trenutno se predano priprema za državnu maturu i upise na fakultet, a zbog toga zapostavio je druge stvari, posebice čitanje. Naime, Torba je veliki ljubitelj kriminalističke literature, pa je čak prije nekoliko godina dobio nagradu jer najviše čitao u Splitu, Naime, sustav je prepoznao da je posuđivao najviše knjiga iz knjižnice.

via GIPHY


'Negdje 2014. ili 2015. godine čitao sam sve živo, svaki drugi dan bih išao u knjižnicu. Nisam imao neke favorite pisce, nego jednostavno pročitao bih sažetak, zainteresirao se i pročitao knjigu. Što se tiče krimića, ne pratim što je popularno, nego nekako uzimam knjige po osjećaju i na kraju bude zabavno',  istaknuo je Andrija.


'Mnoge ljude koji odlaze mogu razumjeti, da nemaju izbora, idu za poslom, primanjima, a ja sam ne bih to napravio. Smatram da su budućnost i promjene u nama, posebice mladima. Ako netko želi promjene, ne treba samo kritizirati što ne valja, već sam dati svoj doprinos tome'
, zaključuje ovaj maturant.

Foto: Freepik – freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

VIDEO 'Umotat ću se gola u nju i trčat okolo'! Srednjoškolci skinuli zastavu Hoda za život, obitelj i Hrvatsku

Srednja škola u Hrvatskoj postaje hit među maturantima zbog novog smjera koji je uvela!

WTF situacija u hrvatskom školstvu - učenici su markirali i otišli piti, a nastavnica im se sada mora ispričati

Hrvatska maturant izostanci srednja škola poseban

Još vijesti