Slika nije pronađena

U odnosu na prošlu godinu ima dosta novosti. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) donio je neka nova pravila!

Oni koji su prošle godine uhvaćeni u prepisivanju ispita na maturi,  za nagradu su mogli ispit pisati ponovno za nekoliko dana. Ove godine prepisivači će novu šansu dobiti tek u jesenskom roku.

Ako utvrdimo da je došlo do prepisivanja, nećemo morati potrošiti skupu i kvalitetno napravljenu inačicu na prepisivače nego će oni polagati ispit u sljedećem, jesenskom roku, kazala je za HTV Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

Nova su pravila i za škole. Ako se primjerice ponovi prošlogodišnja pogreška pa nastavnici podijele - pogrešne ispite.

U tri su škole otvoreni pogrešni testovi iz hrvatskog jezika i to je porezne obveznike stajalo više od milijun kuna. Za istu pogrešku ove godine slijedi stroga kazna, a odgovornost će snositi ravnatelji. Troškove za ponavljanje državne mature u cijeloj Hrvatskoj snosit će škola u kojoj se dogodi pogreška. Zbog toga će zasigurno doći do većeg opreza jer bi financijski to uništilo školu krivca i dovelo do njenog zatvaranja.

Ovogodišnjih više od 30 tisuća maturanata - 13.530 gimnazijalaca i 17.834 učenika strukovnih škola, polagat će ispite državne mature već od sljedećeg utorka, 20. svibnja. Polaganje obveznih predmeta počinje matematikom, 26. svibnja. Slijede engleski jezik 28. svibnja te hrvatski jezik 2. i 3. lipnja (esej i test).

Cijeli video-prilog HRT-a možete pogledati ovdje.

L.B./izvor: HRT
foto: screenshot/Dnevnik

Državna Matura promjene

Još vijesti