Slika nije pronađena

Maturanti su u zadnje vrijeme pokretali nekoliko peticija u vezi državne mature. Čini se da ih je ministrica Divjak čula jer upravo je na svom Facebook profilu objavila veliku vijest koja se tiče ovogodišnje mature.

Već se neko vrijeme širi nezadovoljstvo maturantima zbog ovogodišnjeg provođenja državne mature. Jedna od prvih peticija koju su pokrenuli bila je zamolba ministrici da smanji količinu gradiva koja će se pisati, točnije da gradivo drugog polugodišta 4. razreda bude izbačeno, s obzirom da se školska godina ovo zadnje polugodište provodi u malo drugačijem oblik. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak do sada je samo davala odgovore što bi moglo biti, a sada se napokon konkretno oglasila o ovom problemu. Na svom je Facebook profilu putem videa potvrdila veliku stvar za maturante: matura neće biti ukinuta, ALI gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda za obavezne predmete neće se naći u maturi. Uz to, obavezni će se ispiti pisati od 8. do 29. lipnja.


'Drage maturantice i maturanti, svjesni smo izazova i teškoća s kojima se susrećete u posljednjoj etapi vašeg školovanja, vi i vaši nastavnici. Stoga sam poslala pismo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u kojem kažem da se gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda za obavezne predmete neće nalaziti u ispitima državne mature', rekla je ministrica.

U svibnju se trebao pisati esej iz Hrvatskoj jezika, koji je sada premješten na lipanj, a umjesto pravog eseja u svibnju, pisat će se u istom terminu online probni esej.

Foto: Facebook/ Shutterstock.com - ESB Professional

M.T.

Pogledajte još:

Maturanti žele znati što će biti s maturom, ljuti na ministricu:'Donesite konačnu ODLUKU i potpišite ju!'

Još jedan način vježbanja za državnu maturu: NCVVO je objavio digitalne materijale iz par predmeta

Maturanti za ukidanje mature: Studenti ih optužili da su lijeni, a evo što maturanti imaju za reći u svoju obranu

promjene ministrica maturanti Državna Matura