pisanje testa

Državna matura svako toliko ima neke promjene, ali ovako velike nije imala na ispitu iz Hrvatskog jezika još nikada. Maturantima će itekako olakšati rješavanja i šanse da dobiješ pozitivnu ocjenu su 100% sigurne.

I dalje će trebati uložiti truda i vremena za učenje, ali će u nekim pogledima biti puno lakše nego prijašnjim generacijama. NCVVO je već sada objavio ispitni katalog – i to za sljedeću generaciju maturanata. Ovogodišnji će još maturu pisati po starim pravilima, a od sljedeće godine, za školsku godinu 2022./2023., vrijede ova nova pravila. Prva i najveća promjena koja stiže, a koju su već i ranije iz NCVVO-a najavili je da neće više biti više i niže razine, nego jedna jedinstvena.

Do sada je matura iz ovog predmeta imala dva dijela, a od sljedeće će godine imati čak TRI dijela. Prva će cjelina tako obuhvatiti: čitanje, književnost i hrvatski jezik, druga: sažetak, a treća: školski esej. I dalje će se održavati dva dana – u jednom danu prve dvije cjeline, a sljedeći dan esej. Kako bi osoba prošla maturu iz ovog predmeta, morat će imati pozitivnu ocjenu iz prve dvije cjeline i eseja.

Još jedna velika promjena koja se može vidjeti u ispitnom katalogu da se drastično smanjio broj lektira koje se mogu pojaviti na eseju. Do sada ih je bilo desetak, a od sljedeće će godine biti samo 4 lektire – i zna se već sada koje će to biti.

Tin Ujević – izbor iz poezije

Miroslav Krleža – Gospoda Glembajevi

Vjenceslav Novak – Posljednji Stipančići

Johann Wolfgang Goethe – Patnje mladog Werthera

Pogledajte još:

Prijave za faks su krenule: Ovo je top 5 studija koji su najpopularniji među maturantima

Koje su fakultete upisali maturanti s najboljim rezultatima na maturi? Radi se o 3 teška fakulteta

Učenje za velike testove: 5 stvari koje NE SMIJEŠ raditi kada učiš za državnu maturu

promjene hrvatski jezik Državna Matura

Još vijesti