Slika nije pronađena

Iako ste naviknuti da škola završava u šestom mjesecu, maturanti se već sad moraju opako koncentrirati jer im je stresan period iza ugla. Neki su obveze već ispunili, a neki naravno čekaju zadnji čas.

Maturantima i ostalim pristupnicima državnoj maturi ostalo je još nešto manje od sedam dana za prijavu predmeta koje ćete polagati. Dakle, krajnji rok za prijavu predmeta je do 15. veljače u 12 sati.

Kao što već znate - za jedan rok državne mature, moguće je prijaviti najviše šest izbornih predmeta.


Ipak, u slučaju opravdanog razloga kao što je dugotrajna bolest ili nešto slično, predmeti će se moći prijaviti ili promijeniti i naknadno. Također, u tom slučaju moći će se mijenjati i razine obveznih predmeta, a krajnji rok je do 8. svibnja – samo za te opravdane razloge.

Ako se pak odlučiš iz određenog razloga odjaviti prijavljene ispite za to ćeš imati više od tri mjeseca (do 18. svibnja).

Još jedan važan datum je rok za potvrđivanje ocjena četvrtog razreda (odnosno petog razreda medicinske škole) koji morate izvršiti od 19. do 30. svibnja.

Točno prije mjesec dana, 9 siječnja, otvorene su prijave studijskih programa za maturante i ostale kandidate koji se žele upisati na javne visokoobrazovne institucije u Hrvatskoj, a krajnji rok za prijavu  je 17. srpnja u 17:59 minuta. Dan kasnije visoka učilišta započinju s upisima. Važno je napomenuti da visoko učilište može odrediti i raniji rok prijave na pojedine studijske programe  pa prati i stranice fakulteta svakako.


Foto: Shutterstock/NCVVO

I.I.

Pročitajte još:

Državna matura: imaju li svi srednjoškolci iste šanse?

Najpopularniji fakulteti među hrvatskim maturantima

Misli koje te muče dok polažeš državnu maturu

Škola prijava ispiti Matura maturanti

Još vijesti