Slika nije pronađena

Ove godine dolazi do mnogobrojnih promjena u pravilima državne mature, a jedna od njih je vezana uz polaganje ispita iz Matematike. Najgore od svega je što se mijenja pravilo za osnovnu, B razinu, koju polaže većina učenika ako im nije potrebna viša, odnosno A razina Matematike tako da su maturanti odlučili reagirati na ovu novu odluku.

Maturanti su odlučili reagirati na nove izmjene pravila kod polaganja državne mature iz Matematike. Naime, radi se o osnovnoj razini polaganja, a promjena u novom katalogu za ovogodišnju državnu maturu je ta da će ispit sadržavati gradivo svih četiri godine iz Matematike. Do sada je ispit sadržavao gradivo samo prve dvije godine srednjoškolskog obrazovanja, a ova nova odluka je najviše pogodila umjetničke i druge strukovne škole koji matematiku imaju samo prve dvije godine srednje škole. Oni su time zakinuti u odnosu na druge s obzirom na to da se njihove druge dvije godine srednjoškolskog obrazovanja više baziraju na struci, a ne na općeobrazovnim predmetima, zbog čega im ova nova odluka nikako ne odgovara.

via GIPHY

Upravo zbog toga su maturanti odlučili reagirati na nove promjene te su pokrenuli online peticiju i trenutno su sakupili nešto više od 2000 potpisa, a naveli su kako svojim djelovanjem žele ostvariti ravnopravnost, odnosno: 'Neke škole su matematiku obrađivale prema dvogodišnjem ili trogodišnjem programu -> nisu imali iste uvjete rada kao škole koje su obrađivale gradivo matematike prema četverogodišnjem programu' – napisali su u peticiji. Osim toga, u obrazloženju su naveli kako u protekle dvije godine nisu imali adekvatne uvjete za rad zbog štrajka profesora, pandemije i potresa koji su utjecali na njihov rad, ali i psihičko zdravlje svakog učenika.


Pogledajte još:

Skoro polovica maturanata pala na jesenskom roku mature - koji su im to predmeti bili tako teški?

Niste upali gdje želite? Stigao je još jedan novi studij - na koji se mogu maturanti upisati već sada

Preko 300 maturanata borilo se sa suicidalnim mislima zbog lockdowna – a nikoga nije briga

matematika peticija promjene Matura maturanti B razina

Još vijesti