Slika nije pronađena

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, predstavili su upute za početak školske godine.

Nastava za sve učenike osnovnih i srednjih škola počinje 7. rujna, a namjera je Ministarstva znanosti i obrazovanja da učenici iz svih županija budu u školskim klupama uz poštivanje danas predstavljenih Uputa.
Nastava u učionicama trebala bi ovako izgledati: u osnovnim školama učenici međusobno ili od učitelja trebaju biti razmješteni na fizičkoj udaljenosti od 1,5 metara, a u srednjim školama dva metra. Preporučuje se da učenici sjede jedan iza drugog ili jedan pokraj drugog, a ne licem u lice, uz primjeren razmak, a u iznimnim situacijama u kojima to neće biti moguće predlaže se čak i postavljanje - pregrade na stolovima. Međutim, ako obrazovna ustanova ne može osigurati razmak od 1,5 metara u višim razredima osnovne škole te oko dva metra u učionicama u srednjim školama, svi učenici tog uzrasta te učitelji i nastavnici predmetne nastave tijekom nastave morat će nositi maske. Zaštitne maske, pak, nisu ni u jednoj varijanti predviđene za učenike nižih razreda osnovnih škola, osim onih s kroničnim bolestima.

Osim pod maskama, u situaciji kada nije moguće postići predviđeni razmak nastava će se za više razrede te u srednjim školama iznimno moći organizirati u turnusima tako da se određeni razredni odjel podijeli na dvije grupe učenika te u školu naizmjenično dolazi jedna pa druga grupa (na primjer, turnusi u trajanju od jedan tjedan ili u režimu 3+2/2+3 dana). Grupe učenika po turnusima trebaju biti stalne i nepromjenjive - stoji u uputama. Upravo u situaciji ako dio učenika bude kod kuće, a dio u učionicama, za one koji ostaju doma organizirat će se online nastava. Dva su scenarija kada je u pitanju provedba online nastave: jedan je ako cijeli razred ide u samoizolaciju te su u tom slučaju svi koji su bili kontakti 14 dana u izolaciji. Oni će nastavu pratiti online. Druga je varijanta podjela razreda po turnusima kako bi se dobio dodatni prostor, a u tom slučaju djeca koja su u razredu slušaju učitelja licem u lice, a drugi dio prati nastavu u online varijanti. Te se grupe rotiraju u ciklusima - objasnio je ministar Fuchs, dodajući kako će online varijanta vjerojatno biti putem videolekcija te da se radi na snimanju novih nastavnih jedinica, piše Jutarnji list.
U svim razredima osnovne i srednje škole ostavljena je mogućnost da se nastava organizira tako da ona za sve učenike ne počinje i ne završava u isto vrijeme. Za predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda te srednje škole preporučuje se tijekom radnog dana smanjiti koliko je moguće broj nastavnika, na primjer izvođenjem nastave u dvosatu/trosatu. Uz to, školama koje su dosad radile u jednoj smjeni bit će, u slučaju potrebe, dopušten prelazak na dvosmjenski rad.
Sprečava se miješanje, zabranjuje se ulazak stranim osobama u školu, djecu se dovodi pred ulaz u školu. U višim razredima, u suradnji s lokalnim stožerima, ravnatelji mogu zatražiti da učenici ne nose maske ako se popravi epidemiološka situacija čak i kada nije moguće održavati razmak, napomenuo je ministar.

Dodao je kako je već s mnogim osnivačima škola (gradovi, županije) dogovoreno da će oni nabaviti maske za škole, a uskočit će i Ministarstvo. 'Ali, ako mi sada krenemo distribuirati pola milijuna maski, trajalo bi predugo. Na primjer, jedna platnena maska košta između osam i deset kuna. Po djetetu bih uzeo četiri maske, dvije za jedan dan, operu se i drugi dan se uzmu druge dvije. Ali, Ministarstvo će pomoći', poručio je Fuchs, piše Jutarnji list.
Što se tiče pojačanih mjera higijene u odgojno-obrazovnim ustanovama, za učenike se općenito prednost daje pranju ruku tekućom vodom i sapunom, osobito onima u nižim razredima, a u preporukama se navodi kako bi se uporaba dezinficijensa za učenike trebala ograničiti na dezinfekciju pri ulasku u školu te se ne bi trebala primijeniti više od dva-tri puta dnevno.
Dozatori s dezinficijensima trebali bi biti postavljeni na nekoliko lako dostupnih mjesta u školama, a za učenike od 5. do 8. razreda te u srednjim školama i u svakoj učionici koja nema tekuću vodu.
Školske prostorije trebale bi se čistiti i provjetravati više puta dnevno. I dalje će učenici prije dolaska u školu morati mjeriti temperaturu (za one manje roditelji će upisivati u bilježnicu), dok se za djelatnike škola, osim kod kuće, preporučuje mjerenje temperature beskontaktnim toplomjerom prilikom dolaska i odlaska s posla.

Foto: Shutterstock.com - Syda Productions/ Shutterstock.com – Kzenon/ Shutterstock.com - Kamil Macniak

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Back to School: Što te čeka u srednjoj školi? Vodič za sve one koji kreću u prvi srednje!

Kako se što bolje organizirati i pripremiti za povratak u školu? Ova youtuberica ima super savjete! VIDEO

Oni koji su lošiji učenici, kasnije u životu imaju veće šanse za uspjeh i veću plaću nego odlikaši! Zašto? Ima 5 razloga

Škola školska godina 2020./2021. Učenici maske nastava korona virus

Još vijesti