Slika nije pronađena
Brojčanih ocjena u online nastavi neće biti najmanje do početka travnja, a kako će se provoditi ovogodišnja državna matura, ovisit će o daljnjem razvoju epidemiološke situacije.

Zasad još uvijek na snazi ostaje postojeći kalendar, prema kojemu se prvi, i to 16. svibnja, piše esej iz hrvatskog jezika. No, hoće li to tako i ostati, tek treba vidjeti, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) trenutačno priprema tri, četiri različita scenarija s tim u vezi, o kojima će pravodobno izvijestiti - poručili su jučer (srijeda) iz Ministarstva ministrice Blaženke Divjak, nakon što je nastava na daljinu ušla u osmi (radni) dan. Ministarstvu stižu brojni upiti vezani za nastavak tog procesa, pa će idućih dana učenicima, nastavnicima i roditeljima poslati dodatne upute.



Tako će ovaj tjedan, kako doznajemo, najprije biti objavljene novosti vezane za pojačanu isporuku sadržaja za maturante, a MZO će vjerojatno već danas (četvrtak) objaviti na koji će način to biti moguće. Posebne preporuke do kraja tjedna očekuju se i u vezi organizacije nastavnog dana, a bit će upućene svim osnovnim i srednjim školama, učenicima te njihovim roditeljima i skrbnicima.

'U prvih nekoliko dana provedbe nastave na daljinu dobili smo informacije kako je dio nastavnika krenuo malo jače s gradivom i zadaćama, a dio taj proces provodi nešto ležernije. Cilj nam je novim uputama ujednačiti, izbalansirati opterećenje učenika tijekom nastavnog dana na razini svih škola', najavljuju iz MZO-a, piše Jutarnji list.

U tom smislu početkom travnja prema školama će ići i upute vezane za vrednovanja i ocjenjivanja učenika tijekom izvođenja nastave na daljinu, no u MZO-u ne žele zasad davati naznake u kojem će smjeru ta rješenja ići. Podsjećaju tek kako su od prvog dana online i televizijske nastave učitelji i nastavnici dobili mogućnost da, bez obzira na izostanak brojčanih ocjena, mogu na neki način vrednovati njihov rad i davati im o tome povratne informacije.


Bez obzira na to što prosvjetne vlasti još uvijek ustrajavaju na postojećem kalendaru državne mature i ne žele otkrivati alternativne scenarije koje pripremaju, ipak treba navesti kako su neke europske zemlje (Velika Britanija, Nizozemska) zbog pandemije koronavirusa otkazale ovogodišnju maturu. Čeka li to i Hrvatsku, u ovom trenutku nitko od mjerodavnih ne želi nagađati, kao ni to jesu li mogući pomaci datuma državne mature, primjerice, za jesen.

'Trenutno su u razradi tri do četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve prethodno navede logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji', sve je što su jučer rekli iz MZO-a za Jutarnji list.

Foto: Shutterstock.com – pathdoc/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Još jedna peticija maturanata za državnu maturu: Nakon što su tražili izmjene, sada žele nešto DRASTIČNIJE

[ANKETA] Od danas je krenula nastava na TV-u i za srednjoškolce – tko prati?

Nova odluka Vlade: Zna se točno koliko dugo još neće raditi škole i fakulteti

Učenici škole maturanti Državna Matura Školska godina

Još vijesti