Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Malo duža priča, nadam se da ćete je pročitati jer ću puknuti kao balon. Imam divnu mamu, radi slabiji posao, ali mi je sve priuštila. Laptop od 2.000e, skupu odjeću, nakit, obuću, preuredila je našu kuću da izgleda kao skupocjeni stanovi sa pinteresta. A to sve uspijeva jer otac ima veliku penziju pa plaća račune, kupuje hranu i tako. Mama je predivno biće i odužit ću joj se za sve u životu. Ali, nas dvije trpimo psihičko nasilje, psihičku torturu od oca. Ne mogu vam ga opisati, bipolaran, kreten, bezosjećajan, glup, a misli da je pametan, glasan, ma fuj. Mama i on se svađaju pa ne pričaju po pola mjeseca-mjesec, svako bude u različitim sobama, nitko ni s kim ne priča, ja sam im jedina poveznica. On će zbog gluposti izazvati svađu. Idem u privatnu školu koju on plaća te se hvali sa mnom i mojom školom, a kad najsitniju stvar napravim loše zove me glupačom i izdere se na mene. Žao mu da me vozi negdje jer troši gorivo, ali svakodnevno negdje ide i to autom! Mi naravno ne znamo gdje on ide. Nekad je dobar, čovjek bi rekao kako divna osoba, a nekad odvratan agresor. Zbog gluposti se izdere i često sam plakala zbog njega i pomišljala da ga bar nema, da mu se bar nešto desi. Ne znam kako više izdržati ovo, 17 mi je g, moji se ne mogu razvesti jer mama nema gdje i nema novca. Još, mama se sama kući vraća u pola 11 navečer jer bi gospodin radije sjedio čitav dan na kauču koji je ona kupila nego došao po nju jer su posvađani. Daje mi novce za sve, ali me ubija psihički svakodnevno. Strah me čašu pomaknuti da se ne bi izderao ako slučajno nešto kucne. Ne dao Bog prepasti čovjeka ako nešto malo udari o stol. Mami govori kako je glupa, a moja mama mu je platila školu bez koje bi bio 0. Njegovu kuću pretvorila u skoro pa dvorac. Kupila auto. Fuj. Neka utjeha pls.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

na početku bih te voljela pohvaliti za snagu i zrelost koju si iskazala javljanjem i traženjem pomoći. Nekada je teško krenuti u suočavanje s brigama, a ti si svojim javljanjem učinila prvi korak.

Ako sam dobro razumjela, doživljavaš poteškoće u obiteljskim odnosima kod kuće, a oca vidiš kao uzrok problema. Navodiš situacije svađe među roditeljima, tatine ispade bijesa, vikanje i vrijeđanje, koje prepoznaješ kao psihičko nasilje. Čini mi se da si preplavljena trenutnom obiteljskom situacijom i dobila sam dojam da se zbog toga osjećaš frustrirano, ljutito, prestrašeno i bespomoćno. Sve te emocije prirodne su i očekivane reakcije na situacije koje doživljavaš. Želim ti reći koliko mi je žao što svjedočiš sukobima roditelja i doživljavaš psihičko nasilje u svom domu. Nitko ne zaslužuje da ga se vrijeđa i ponižava, a djeca bi se u svom domu trebala osjećati sigurno i dobivati podršku od odraslih osoba s kojima žive. Drago mi je što odnos s mamom opisuješ kao pozitivan, a mamu kao osobu kojoj se diviš i do koje ti je jako stalo. Važno je da uz sebe imaš nekoga podržavajućeg tko će se pobrinuti za tvoje potrebe. Pitam se koliko s mamom razgovaraš o onome što te brine i imaš li u okolini nekoga od povjerenja s kojim dijeliš poteškoće i neugodne emocije koje ti se javljaju. Važno mi je istaknuti ti kako odgovornost za zaustavljanje nasilja u obitelji ne leži na tebi, već na odraslim osobama u tvojoj okolini. Pitam se kako ti se čini o svojoj situaciji otvoreno porazgovarati s odraslima u okolini kojima vjeruješ, kako bi oni mogli djelovati, zaštititi te i pružiti ti podršku.

Također, bitno mi je da znaš da u situacijama kada se osjećaš ugroženo i brineš se za svoju ili tuđu sigurnost, ono što možeš napraviti jest otići na neko sigurno mjesto i kontaktirati policiju na broj 192. Važno je da si na sigurnom i da dobiješ pomoć koja ti je potrebna.

Pitam se kako se najčešće nosiš s neugodnim emocijama koje u tebi izaziva odnos s ocem. Zanima me imaš li neke opuštajuće aktivnosti ili stvari koje te vesele, a koje ti omogućuju da se smiriš i na neki način udaljiš od teške situacije kod kuće. Voljela bih da u trenutcima izraženog stresa i brige poseban naglasak staviš na brigu za sebe i osluškivanje svojih potreba.

Za kraj bih ti voljela ostaviti kontakt Hrabrog telefona kojem se, svakim radnim danom od 9 do 20 sati, možeš javiti na savjetodavnu telefonsku liniju za djecu na broj 116 111. Također, ako ti je draže tipkati, uvijek se možeš javiti i na chat Hrabrog telefona svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili poslati upit na savjet@hrabritelefon.hr. Voljela bih da nam se javiš, izvijestiš nas o daljnjoj situaciji i podijeliš s nama brige ili pitanja koja ti se mogu javiti.

Puno toplih pozdrava, hrabrosti i snage šalje ti,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Osjećam se baš, baš usamljeno i svakim danom se sve teže nosim s problemima' HELP

'Jako me strah da ću izgubiti sve prijatelje i ostati sama' HELP

'Imam grižnju savjest u vezi hrane i strah od debljanja' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti