Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.


PITANJE: Pozdrav, imam 16 godina i živim s tatom i starijim bratom (mama mi je umrla prije 14 mjeseci, a sestra živi sa svojim mužem). Uglavnom, ja se osjećam jako loše kod kuće, samo kuham i čistim za tatu i brata, i stvarno se osjećam kao da im služim kao čistačica nekakva i ne mogu više. Njih dvojica ne rade ništa što se tiče kućanstva, i sve pada na mene. Također, uz školu i radim (štedim za auto), ali cijelu plaću potrošim na hranu i sredstva za čišćenje, ali moj otac to ne smatra problemom i ne želi mi davati novce za kućanstvo. Moj brat svaku večer ima neko društvo kod sebe i oni se druže do 2/3 ujutro, pa ja ne mogu spavati i to je jako naporno. Uglavnom, ja se želim preseliti kod svoje bake (ona i deda imaju dvokatnicu i žive na drugom katu, a prvi im je slobodan) i ne znam je l' to preradikalno ili je OK s obzirom na situaciju. Imat ću dovoljno novaca za sve, već sam izračunala, a i ideja čak nije moja nego bakina (jako smo bliske, žena je zapravo cool). Oprostite na dugom postu, ali zanima me što mislite?

ODGOVOR HRABRI TELEFON: Draga djevojko, hvala ti što si s nama podijelila svoje teškoće. Iskreno mi je žao mi je zbog gubitka mame, kao i zbog toga što imaš dojam da tata i brat ne cijene dovoljno trud koji ulažeš. Čini mi se kao da ti se puno toga dogodilo u posljednjih godinu dana i nadam se da imaš podršku u trenucima kada ti je potrebna.

Opisala si što sve radiš kod kuće, a uz to pohađaš školu te imaš posao. Želim te pohvaliti jer mislim da si jako odgovorna i zrela djevojka. Ipak, malo me zabrinjava količina obaveza koju imaš. Pitam se stižeš li ispunjavati školske obaveze, odmoriti i družiti se s prijateljima jer je svakome od nas potrebno malo vremena za sebe i bavljenja nekim aktivnostima koje volimo.

Stekla sam dojam da komunikacija između tebe, tate i brata nije onakva kakvu bi željela te se želiš preseliti kod bake. Razumijem da misliš da te ona bolje razumije i da bi ti bilo ugodnije živjeti s njom i djedom. Pitam se kakav odnos inače imaš s tatom te savjetujem da razgovaraš s bakom i sestrom o nekim drugim prijedlozima, kao i o tome da pokušate razgovarati s tvojim tatom. Dužnost roditelja je brinuti o djetetu, tako da mislim da je važno ukazati tati na to kako se osjećaš, i na koji način bi ti željela podijeliti kućanske obaveze i financijska sredstva.

Ako budeš imala potrebu razgovarati o ovome ili bilo čemu drugom što te brine, potičem te da nam se javiš na liniju Hrabrog telefona za djecu, svakim radnim danom od 9 do 20 sati, a broj je 116 111. Možeš nam se javiti i putem chata na link www.hrabritelefon.hr/chat, radnim danima od 17 do 20 sati.

Puno pozdrava ti šalje,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Pixabay/Shutterstock

I.I.

Pročitajte još:

'Frendica je stalno s dečkom, nemam s kime na kavu - kako da preživim ljeto?'

Zbog nje su u školama zabranjivali narukvice, a sada se vratila - saznali smo zašto je igra 'Šarene narukvice' tako opasna

Širi se panika zbog igre 'Plavi kit' – što možeš učiniti kako bi se zaštitila?

kuća Pomoć Brat tata čistačica hrabri telefon

Još vijesti