Slomljeno srce

Jesi li se ikada našao/la u situaciji da ti se netko počinje sviđati, a da nisi siguran/na hoće li ti simpatije biti uzvraćene?

Odlučio/la si se otvoriti drugoj osobi i priznati kako se osjećaš. Što je jako hrabro od tebe! Međutim, dogodilo se da druga osoba ne osjeća isto. Vaši osjećaji nisu uzajamni. Kod tebe se javljaju svakakve neugodne emocije i misli, možda možeš reći kako si u potpunosti preplavljen/a i kako ne znaš što dalje. U ovom tekstu možeš pročitati nešto više o neuzvraćenoj ljubavi, osjećajima i mislima koji nam se u tim situacijama mogu javiti te tehnikama i aktivnostima koje ti mogu pomoći da lakše 'nastaviš dalje'.

Kada osjećaji nisu obostrani…

Adolescencija je period kada najčešće stupamo u prve ljubavne avanture. Na tom putu, ponekad, nam se dogodi da druga osoba ne osjeća isto za nas. Ponekad se dogodi da nam naši ljubavni osjećaji nisu uzvraćeni. I to je u redu. Ponekad će se događati da se stvari neće odigrati onako kako smo mi to željeli. U romantičnim odnosima, druga se osoba, ponekad neće osjećati kao i mi. Ta osoba ima pravo na svoje osjećaje kao što i mi imamo pravo na svoje. Naš zadatak u toj situaciji nije da pokušamo promijeniti osjećaje druge osobe, učiniti da joj se više sviđamo ili nešto slično. Naš zadatak u toj situaciji jest zbrinuti svoje osjećaje i sebe. Napraviti da se mi osjećamo dobro, to je bitno!
Odbijanje najčešće uzrokuje neku emocionalnu reakciju na strani odbijene osobe. Reakcije na romantično odbijanje mogu biti različite, no bitno je naglasiti kako su sve u redu. Dopušteno ti je osjećati se kako god da se osjećaš. Neovisno, osjećaš li ljutnju, tugu, strah, sram ili neku drugu emociju, sve su te emocije dozvoljene.

1.Ljutnja: Ponekad se možemo osjećati ljuto (bijesno, gnjevno, napeto, nervozno i sl.) Možemo biti ljuti na sebe jer smatramo kako smo trebali znati bolje i provjeriti sviđamo li se i mi drugoj osobi. Možemo biti ljuti jer smatramo kako se nismo predstavili u najboljem svijetlu i kako smo se trebali više potruditi. S druge strane, možemo biti ljuti i na osobu koja nas je odbila jer se pitamo kako nas je mogla povrijediti, što si on/a umišlja i sl. Na nama je tada, da se pozabavimo svojom ljutnjom i izbacimo je iz svog tijela na konstruktivan način.

depresivna cura 'Imam 16 godina i u zadnje vrijeme se osjećam skroz bezveze, usamljeno, odbačeno, depresivno' HELP

2.Tuga: Osim ljutnje, drugi osjećaj koji se može javiti jest tuga. Svi znamo kako je biti tužan. Taj težak osjećaj koji sa sobom ponekad vuče i neke druge teške osjećaje. Zbog čega se javlja tuga? Možda smo mislili da smo pronašli savršenu osobu za nas, možda mislimo kako nikada nećemo pronaći nekoga tko će nam se tako jako svidjeti i kako ćemo zbog toga zauvijek ostati sami. Možda je to bila osoba za koju smo bili spremni napraviti puno toga, no on/ona ne osjeća isto. I sada boli. Ali, pusti neka boli. Tugovanje obično traje dulje nego što bismo to željeli i obično upravo onoliko dugo koliko ti je potrebno.

3.Strah: Istovremeno se može dogoditi da se pojavi i strah. Brine nas i usamljenost i pitanja poput: 'Hoću li ja ikada naći dečka/curu?', 'Hoću li se ikada ponovno moći zaljubiti?', 'Hoću li ja zauvijek ostati sam/a?', 'Što ako zauvijek ostanem sam/a?' i sl.

4.Sram: Ponekad se javlja sram. Dečku/curi koji nam se sviđa priznali smo svoje osjećaje, a oni ne osjećaju isto. Koji fejl. Imaš osjećaj da sada svi bulje u tebe i kao da je vrijeme stalo i zaustavilo se na baš tom sramotnom trenutku. Mislimo kako smo ispali glupi, kako smo pogriješili i doživjeli neuspjeh i sada će nas drugi ismijavati. Javljaju se pitanja poput 'Kako sam mogao/la tako pogriješiti u procjeni?', 'Što će drugi sada misliti o meni?', 'Kako da pogledam druge u oči?' i sl. U tim situacijama može se činiti kako ovo što smo mi doživjeli nije nitko nikad doživio te je sram normalna reakcija.

Bitno je naglasiti, kako se svi zaljubljujemo, prije ili kasnije. Svi volimo i patimo zbog ljubavi. Mirimo se i prekidamo. Nosimo se s neugodnim emocijama kada smo odbijeni. Želimo da znaš kako je to uobičajeni dio odrastanja i kako su emocije i misli koje ti se javljaju u ovakvim situacijama sasvim dozvoljene. Isto tako, ukoliko te emocije koje su ti se javile preplavile, sada je došao red da ti pišemo o tehnikama i aktivnostima koje ti mogu pomoći da se lakše nosiš sa novonastalom situacijom. Neovisno o tome je li nam osoba na koju smo ljuti davala neke znakove da se i mi njoj sviđamo ili ne, neovisno o tome je li osoba izlazila s nama neko vrijeme ili ne, ona ima pravo reći ne i postaviti granicu da s nama ne želi nešto više.

zagrljaj 'Što kada se zaljubite u osobu koja pati od depresije' HELP

Razmišljam samo o tome, osjećaji su me preplavili…

Dogodi se ponekad da su osjećaji s kojima se nosimo preteški. Tada nas ti osjećaji preplave i mi se osjećamo zatočeni u njima i kao da nikada neće proći. Bitno je da znaš kako su svi osjećaji prolazni, i ugodni i neugodni i kako će u konačnici proći. Ono što produljuje trajanje nekog osjećaja je naša (ne)sposobnost da te osjećaje proradimo. Nemoj brinuti, veliki broj osoba ne zna kako pravilno proraditi svoje osjećaje. Ono što je bitno jest da se to može naučiti, ako misliš da već nisi. Zato je bitno da si dozvoliš osjetiti osjećaje koji se javljaju u tebi. Da nakratko budeš s njima, iako vjerujemo da su ti osjećaji neugodni. Bitno je da ih ne potiskuješ ili ignoriraš jer tada ti osjećaji rastu i osnažuju i ne napuštaju tvoje tijelo i zato se čini da traju zauvijek i postaje ih se sve teže riješiti.

Što mogu učiniti?

1.Razgovor: razgovor puno toga liječi. Razgovaraj s nekom osobom od povjerenja (mama ili tata, prijatelj/ica, bratić/sestrična, itd.) za koju misliš da bi te saslušala. Bitno je moći si dopustiti da drugi brinu za nas kada nam je teško. Rasplači se s drugom osobom, zamoli ju da te zagrli ako misliš da bi ti to pomoglo. Popričaj s njom o svojim osjećajima, o tome što si naučio/la iz ove situacije. Radite zajedno neku aktivnost koju ti voliš, poput gledanja filma, šetnje i sl.

2.Kreativno izražavanje: Ponekad je teško riječima opisati što osjećamo i čini se kako nemamo potrebite riječi kojima možemo opisati ono što se događa u nama. Tada nam kreativno izražavanje može pomoći. Uzmi papir u ruke i nacrtaj ono što te boli ili ljuti. Pošaraj taj papir i upotrijebi boje koje najbolje opisuju tvoje stanje. Napiši pjesmu ili priču kroz koju ćeš izraziti svoj strah ili sram. Voliš plesati? Upotrijebi pokret da govori umjesto tebe.

3.Glazba: Pusti si neku glazbu koja ti odgovara. Ljut/a si? Ako možeš, pusti si neku ljutitu glazbu, pojačaj zvuk i viči i ti. Ukoliko si tužan, pusti si neku tužnu melodiju koja će ti pomoći da dođeš u doticaj sa svojim emocijama. Rasplači se ako trebaš. U redu je. Strah te i/ili sram, pusti neku umirujuću glazbu, opusti se.

4.Fizička aktivnost: vježbaj, trči, skači, vozi bicikl, udaraj jastuk, bacaj kamenčiće u more, igraj badminton… Neka istraživanja su pokazala kako je fizička aktivnost pozitivno povezana s osjećajima poput sreće i ugode te kako je ona dobar način za „izbacivanje“ neugodnih emocija iz tijela.

Bitno je da nađeš onu aktivnost koja tebi najbolje odgovara i da pustiš te teške osjećaje van iz svoga tijela. Nemoj ih zadržavati. Brini za sebe. Budi sebi bitan/na.
Ukoliko i dalje imaš neka pitanja i brige u vezi ove teme, nazovi našu besplatnu i anonimnu liniju za djecu i tinejdžere na broj 116 111 ili ukoliko više voliš pisanje, možeš nam se javiti na chat ili nam pisati putem maila na savjet@hrabritelefon.hr. Tu smo za tebe!

samo hrabro hrabri telefon odbijanje Pomoć

Još vijesti