Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. I vi ste se potrudili dati odgovor na ovo pitanje, a i ako niste, još uvijek imate priliku za to.
PITANJE: Zlostavljanje?

Imam brata, stariji je od mene 4 godine. Stalno mi uzima mobitel, udara me bez ikakvog razloga. Danas mi je prijetio da, ako ne ispravim jedinicu iz matematike, da će mi slupati mobitel, da neću vidjeti svjetlost dana, da će me ubiti na mrtvo, da neću moći izlaziti van i da neću moći imati prijatelje. Zbog takvog ponašanja se režem, a i imam ožiljke. Mama i tata to zanemaruju. Kako si pomoći? Nemojte pisati da ga prijavim jer ja, za razliku od njih, imam srce.


via GIPHY


ODGOVOR HRABROG TELEFONA:

Dragi prijatelju ili prijateljice Hrabrog telefona,

hvala ti na javljanju i ukazivanju povjerenja. Kažeš da imaš brata starijeg četiri godine koji je fizički nasilan prema tebi i prijeti ti. Napisao/la si da se zbog izloženosti takvom ponašanju samoozljeđuješ, da tvoji roditelji zanemaruju bratovo ponašanje te se pitaš što možeš učiniti kako bi se situacija promijenila.

Za početak ti želim reći da mi je zaista žao čuti što doživljavaš takva ponašanja. Važno mi je reći da ni s čime nisi to zaslužio/la i da se nitko nema pravo ponašati na takav način prema tebi. Ponašanja koja si mi opisao/la se odnose na fizičko i emocionalno nasilje koje može imati ozbiljne posljedice na tvoje psihičko zdravlje i tvoju dobrobit. Isto tako, zabrinula sam se kada sam pročitala da se samoozljeđuješ. Često nam tinejdžeri kažu da kroz samoozljeđivanje traže bijeg od problema, emocionalno olakšanje, oslobođenje od bijesa ili ljutnje i kontrolu nad vlastitom boli. No, osjećaj smirivanja i oslobađanja od intenzivnih i bolnih emocija je prividan i uvodi u začarani krug samoozljeđivanja. Važno mi je da znaš da samoozljeđivanje nije jedini način za nošenje s boli, voljela bih kad bi razmislio/la o drugim aktivnostima koje možeš raditi kada se ne osjećaš dobro i želiš se ozlijediti. Žao mi je čuti kako imaš dojam da tvoji roditelji zanemaruju ponašanja tvog brata. Pitam se jesi li ikada otvoreno razgovarao/la s njima o tome kako se osjećaš i koja sve ponašanja doživljavaš. Odrasle osobe, a posebice tvoji roditelji bi te trebali zaštititi od bilo koje vrste nasilnog ponašanja i osigurati ti sigurnu i mirnu okolinu u kojoj ćeš odrastati. Ako dosad nisi s njima razgovarao/la, potičem te da to učiniš i kažeš kako se osjećaš jer je važno da se ponašanje tvog brata što prije zaustavi. Ako ti to nije ugodno, možeš za početak podijeliti kako se osjećaš s nekom drugom odraslom osobom. To mogu biti tvoji baka, djed, teta ili netko iz škole poput razrednika, pedagoga ili psihologa. Možda ti se javlja strah od razgovora s odraslom osobom, no imaj na umu da je to prvi korak u rješavanju teškoća i da se ne trebaš s ovime nositi sam/a.

Isto tako, voljela bih te potaknuti da nam se javiš na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 radnim danima od 9 do 20 sati. Možeš nam se javiti i putem chata radnim danima od 17 do 20 sati.

Prepoznajem u tebi zrelu i hrabru mladu osobu i važno mi je da znaš da nisi sam/a. Zaslužuješ pomoć i postoje načini kako da se osjećaš bolje.

Puno pozdrava ti šalje, tvoj Hrabri telefon
Foto: Hrabri telefon/ Pixabay/ Giphy

M.S.K./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Mene je napao tako da sam se tresla cijeli dan. Njega to nije ništa briga.' - HELP

HELP 'Smatram da nisam pametna i da ću ionako završiti na ulici'

'Mislim da sam ružna, koliko izvana, toliko i iznutra' HELP

Pomoć Zlostavljanje Brat hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti