Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.


PITANJE:

Bok, imam jedan veliki problem i jako se bojim da nekim slučajem ne pogorša. Moji roditelji su se rastali prije točno godinu dana. Imali su nekih problema u braku i odlučili su se za razvod braka. Meni i mojoj mlađoj sestri nije to sve bilo lako, ali smo mislile da će napokon prestati sve svađe i te gluposti. Međutim, situacija se samo pogoršala i non stop sam ja, kao najstarije dijete, kod socijalnog radnika i na sudu... Mnoge stvari su mi se desile u životu, i sve to veoma potreslo i došla sam u situaciju da se režem... Imam puno dobrih prijatelja koji me sprječavaju u tome, ali jednostavno ne mogu... I ja bih voljela prestati s time, ali sam se bukvalno 'navukla' na to. Kad se režem, krv teče i osjećam se nekako lakše nakon toga... Roditelji mi za to ne znaju, kao ni bilo tko iz moje obitelji. Molim vas, pomozite mi, kako i što da napravim; sad će ljeto, a meni su veliki ožiljci po rukama, a ne mogu prestati. Što da napravim? #hvala

via GIPHY


ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko, hvala ti što si se javila i podijelila svoje brige. Vjerujem da nije bilo lako podijeliti nešto što te muči te smatram da si time napravila važan i zreli korak. Napisala si da su se tvoji roditelji rastali prije godinu dana te da imaš dojam da je od tada situacija sve gora. Kažeš da se puno toga događa te da često moraš razgovarati s djelatnicima Centra i odlaziti na sud. Ako sam dobro shvatila, teško ti se nositi s dosadašnjim događajima i počela si se samoozljeđivati. Tvoji prijatelji te pokušavaju odgovoriti, članovi obitelji nisu upućeni i brine te što da napraviš s obzirom na to da na rukama imaš ožiljke koje bi drugi mogli vidjeti.

Moram ti priznati da sam se zabrinula za tebe kada sam pročitala tvoj upit. Vjerujem da kroz samoozljeđivanje osjetiš privremeno olakšanje i da ti se to ponekad čini kao jedini način za nošenje sa situacijom u kojoj se trenutno nalaziš. Tinejdžeri nam često kažu da kroz samoozljeđivanje traže bijeg od problema, emocionalno olakšanje, oslobođenje od bijesa ili ljutnje i kontrolu nad vlastitom boli. No, osjećaj smirivanja i oslobađanja od intenzivnih i bolnih emocija je prividan i uvodi u začarani krug samoozljeđivanja. Važno mi je da znaš da samoozljeđivanje nije jedini način za nošenje s boli, postoje manje destruktivne aktivnosti koje možeš raditi kada se ne osjećaš dobro i želiš se ozlijediti.

Smatram da je bitno da se obratiš odrasloj osobi iz svoje okoline u koju imaš povjerenja. To mogu biti tvoji roditelji, baka, djed, teta ili netko iz škole poput razrednika, pedagoga ili psihologa. Možda ti se javlja strah od razgovora s odraslom osobom, no imaj na umu da je to prvi korak u rješavanju problema i da se ne trebaš s ovime nositi sama.


Isto tako, voljela bih te potaknuti da nam se javiš na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111, radnim danima od 9 do 20 sati. Možeš nam se javiti i putem chata, radnim danima od 17 do 20 sati.

Prepoznajem u tebi zrelu i hrabru mladu djevojku i važno mi je da znaš da nisi sama. Zaslužuješ pomoć i postoje načini kako da se osjećaš bolje.

via GIPHY


Puno pozdrava ti šalje,
tvoj Hrabri telefon
.

Foto: Hrabri telefon/Profimedia/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

HELP 'Nemam novaca za faks, nemam prijatelje, sa starcima ne mogu više i razmišljam o samoubojstvu...'

'Ružan sam, nemam curu i imam žute minute – kako da nađem nekoga tko će me voljeti?'

Tvojoj frendici je sve krenulo krivo i počela se samoozljeđivati? Evo kako joj možeš pomoći!

samoozljeđivanje ožiljci hrabri telefon samo hrabro

Još vijesti