Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Na ovo pitanje i vi ste odgovorili s puno razumijevanja i uputili nesretnu curu na istu adresu kao i mi...




PITANJE: Roditelji?

Ovako, samo da na početku pojasnim, živim već godinu dana u Austriji i otac me napustio. Uglavnom, tu sam s mamom, a s ocem nisam u kontaktu, znači uopće se ne čujemo, on ne plaća alimentaciju, ni rođendan mi nije čestitao. Sad kad ja budem dolazila nazad za praznike moja mama ne želi da ja idem svojoj kući, kod njega, spavati nego moram kod svoje bake. Želi da ga se odreknem. Plus, rekla je ako budem dobra s njim da me ne želi vidjeti. Ja stvarno ne znam što da radim. S njom se ne može pričati zato što je jako tvrdoglava. Svaki odgovor pomaže, molim teen da objavi.




ODGOVOR HRABROG TELEFONA:
Draga djevojko,

hvala što si nam se obratila i ukazala povjerenje. Kažeš da unazad godinu dana živiš s mamom u Austriji, a da s ocem nemaš nikakav kontakt. Spomenula si kako mama ne želi da praznike provedeš s ocem, zahtijeva da ga se odrekneš i govori da te ne želi vidjeti ako s njim budeš u dobrim odnosima. Stekla sam dojam da ti je s njom teško pričati o tome i da se pitaš što možeš učiniti.

Čini mi se da se nalaziš u situaciji u kojoj se od tebe očekuje da izabereš samo jednog roditelja i da od strane oba roditelja doživljavaš ponašanja koja nisu primjerena. Želim ti reći da nisi zaslužila ignoriranje od strane oca, kao ni ucjene s mamine strane. Žao mi je da se tako ponašaju i važno mi je da znaš da ti ni u kojem slučaju nisi kriva za to. Imam dojam da bi praznike voljela provesti s ocem, ali da se bojiš kako će to utjecati na odnos s mamom pa se pitaš kako postupiti. Bez obzira na to što tvoji roditelji nisu više zajedno, to ne znači da moraš odabrati da s jednim roditeljem budeš u dobrim odnosima, a s drugim u lošim. Iako oni više nisu partneri, oboje i dalje imaju roditeljsku ulogu i tvoje je pravo da imaš oba roditelja. Ponekad roditelji zbog vlastitih povrijeđenih osjećaja i sukoba s bivšim partnerom to teško prihvaćaju, ali to ne opravdava zabrane kontakta i viđanja s drugim roditeljem. Voljela bih da mami kažeš kako se osjećaš u vezi ove situacije i s njom razgovaraš o svojim željama kako provesti praznike. Ponekad je teško započeti takav razgovor pa ti možda pomogne da prije toga na papir napišeš sve što joj želiš reći kako bi se osjećala spremno i sigurno započeti razgovor o toj temi. Pitam se jesi li s ocem pričala o praznicima i što on misli o toj ideji. Isto tako, predlažem ti da s nekim koga smatraš bliskim podijeliš ovo što te brine. To može biti netko od prijatelja, obitelji ili nastavnika. Vjerujem da će ti razgovor s njima pružiti podršku i pomoći da se suočiš s teškoćama koje doživljavaš.

Voljela bih da nam se javiš i na našu besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Na liniji rade educirani volonteri koji su tu kako bi te saslušali i zajedno s tobom pokušali smisliti što možeš učiniti da ti bude bolje. Ako ti je ipak draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili na e-mail adresu: savjet@hrabritelefon.hr.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon



Foto: Canva/ Hrabri telefon/ Giphy

M.S.K./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Ona je meni prijetila da će me pretući ako ju tužim profesorici' HELP

HELP 'Ne mogu podnijeti to da moram živjeti samo s jednim roditeljem'

'Neću vidjeti svjetlost dana, ubit će me na mrtvo ime' HELP

Pomoć roditelji hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti