Slika nije pronađena

Budući da je potražila pomoć, mi smo ju osigurali – zatražili smo stručni komentar psihologinja s Hrabrog telefona jer su njihovi savjeti zlata vrijedni i mogu poslužiti svima koji su se našli u sličnoj situaciji.Svi ste se zasigurno barem jednom osjećali toliko tužno da niste znali kako bi sami sebi pomogli. Ipak, prepoznali ste da vam je potrebna pomoć, samo niste znali kako bi ju tražili. Zato je tu za vas Hrabri telefon koji je uvijek spreman pomoći zato smo ih zamolili za odgovor na ovo pitanje iz rubrike 'Pitanja i odgovori'. Stoga, u nastavku možete pročitati i pitanje i odgovor, mogao bi i vama pomoći. 

PITANJE: Ionako ću završiti na ulici

Dobila sam 3 iz matematike. Mislim da nisam zaslužila. Prozvala me za odgovaranje i zadala 4 zadatka iz zadaće , sve sam ih riješila bez problema. Zatim me pitala nešto o tome kako bi vidjela je li to pravokutan trokut. Dala sam odgovor. Nije bila zadovoljna i dala mi je 3. Plače mi se. Znam da nije kraj svijeta, ali tako mi se čini, mislim da je ovo bila samo jedna kap koja je prelila čašu. Sad sam prvi srednje, introvert sam i nigdje u školskom društvu se nisam uklopila unatoč mojim pokušajima. Roditelji samo vrše pritisak na mene i plačem svaku večer. Smatram da nisam pametna i da ću ionako završiti na ulici pa tako nema veze hoću li se sama sad ubiti i skratiti si muke ili ću umrijeti negdje jer sam glupa.
Molim vas dajte mi razlog za život.


via GIPHYODGOVOR HRABROG TELEFONA:

Draga djevojko,

najprije ti želim zahvaliti što si se javila Hrabrom telefonu, povjerila nam svoje brige i osjećaje i ukazala povjerenje. Kažeš da misliš da nisi zaslužila tri iz matematike te da je to kap koja je prelila čašu. Govoriš da si introvert i da se ne uklapaš u školsko društvo. Sasvim je uredu da očekuješ nagradu za svoj rad, pravednu ocjenu i pravilno postupanje svoje profesorice pa mi je žao čuti da imaš dojam kako to nisi u ovom slučaju doživjela. Želim da znaš da ponekad možeš naići na situacije koje te obeshrabre i demotiviraju te na taj način utječu na tvoje samopouzdanje i emocije. U takvim situacijama je bitno, prije svega, da se pokušaš zauzeti za sebe i osvijestiš sebi koliko zapravo znaš i vrijediš. Pitam se jesi li razgovarala s profesoricom o ocjeni koju ti je dala i ako nisi, što misliš o toj ideji. Također, govoriš da tvoji roditelji vrše pritisak na tebe i da plačeš svaku večer. Žao mi je to čuti  i mislim da  srednja škola, koliko god može biti stresno, s druge strane treba biti i lijepo razdoblje u kojem bi trebala učiti i raditi, ali i uživati i zabavljati se. Pitam se jesi li razgovarala sa svojim roditeljima o tome kako se ti osjećaš kada oni vrše pritisak te na koji način to utječe na tebe. Ono što me najviše zabrinulo je to što misliš da nisi pametna i da ćeš završiti na ulici te da nema veze hoćeš li se sada ubiti ili umrijeti negdje. Žao mi je čuti da se suočavaš s takvim mislima i osjećajima. Najprije te želim pohvaliti što si odlučila podijeliti svoje brige i prepoznala da ti treba podrška. Samim tim si pokazala hrabrost i volju da učiniš ono što je potrebno kako bi se tvoja  situacija promijenila. Pitam se koliko dugo se nosiš s takvim mislima te jesi li razgovarala s nekim o tome.
Ponekad se neke situacije čine bezizlazne, ali u razgovoru s drugim osobama možeš lakše naći rješenje i dobiti podršku koja ti je u tom trenutku potrebna. Želim ti skrenuti pažnju da se uvijek možeš obratiti psihologu, pedagogu ili razredniku u školi koji su upravo tu da te saslušaju i pomognu. Pitam se kako ti se čini ta ideja. Iz tvog upita sam stekla dojam da sve što ti se događa utječe na tvoje samopouzdanje i sliku o sebi. Svi mi, osim mana, posjedujemo određene vrline i snage koje bi trebali osvijestiti kako bi se što uspješnije nosili sa životnim brigama. Vjerujem da možeš pronaći u sebi vrline i snage na koje možeš biti ponosna. Pitam se jesi li ikako razmišljala o tome. Ako nam želiš reći nešto više o tome ili ti je potreban razgovor i podrška, možeš nazvati liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 radnim danima od 9 do 20 sati ili se javiti na chat radnim danima od 17 do 20 sati. Također, možeš nam pisati i na e-mail - savjet@hrabritelefon.hr. Još jednom ti hvala na javljanju i želim ti puno sreće.

Puno pozdrava šalje ti, tvoj Hrabri telefon.Foto: Giphy/ Freepik/ Hrabri telefon

M.S.K./ Hrabri telefon

Pogledaj još:

'Mislim da sam ružna, koliko izvana, toliko i iznutra' HELP

'Stvarno boli, ruke su mi pune ožiljaka od nje' - kako izaći na kraj s nasilnom sestrom? HELP

HELP 'Popio sam previše i počelo mi se mutiti, teško sam hodao i onda sam ušao u razred'

ocjene Pomoć Škola roditelji hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti