Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Pozdrav! Trebam savjet od onih koji su ovo prošli ili bi mogli kako pomoći. Ja sam dosta smršavila, naime, prošle godine sam u ovo vrijeme imala skoro 70 kg a danas imam 48. Viša sam od 180 cm. Svi mi govore da ne jedem dovoljno, da ću se razboljeti. I ja sam svjesna toga ali imam grižnju savjest u vezi hrane i strah od debljanja. Na dan jedem oko 1200 do maximalno 1500 kalorija (baš brojim) a puno se krećem i stalno sam u pokretu i treniram. Više uopće ne jedem hranu koju sam voljela. Fast food, pohano meso, grickalice, godinu dana nisam okusila. Naravno znam da nije zdravo, ali mene je strah to ponekad pojesti kao svi drugi, zbog debljanja. Kad idem s društvom van, npr. u kino, samo ja ne uzmem kokice i Colu, ili kad odemo do nekog Fast fooda nikad ništa ne pojedem. Uglavnom strašno sam se promijenila, ne dobivam više menstruaciju i mogu si lako opipati kosti. Kako da se prestanem brinuti oko hrane i kako da prestanem brojati kalorije, a da ne osjećam grižnju savjest?

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

hvala ti što si s nama podijelila svoje brige te nam time iskazala povjerenje. Prema svemu što si napisala, dobila sam dojam da aktivno tražiš pomoć i podršku za sebe te da ti je važno pronaći način na koji si možeš pomoći u nošenju s trenutnom situacijom. Iz tog bih te razloga htjela pohvaliti na ustrajnosti u traženju odgovora na pitanja koja su ti važna i na brizi oko vlastitog zdravlja kojeg si pokazala i ovim javljanjem.

Napisala si kako si u posljednjih godinu dana jako izgubila na težini te kako redovno brojiš kalorije koje unosiš hranom. Ako sam dobro razumjela, bojiš se debljanja te osjećaš nezadovoljstvo i grižnju savjesti kad nešto pojedeš. Svjesna si na koji način to utječe na tvoje zdravlje i zbog toga se osjećaš zabrinuto. Važno ti je da dobiješ konkretne smjernice koje bi ti pomogle u nošenju s ovom teškoćom.

Iz tvojeg sam upita dobila dojam da te najviše opterećuju preokupiranost hranom i strah od debljanja. Želim ti reći kako nam se mladi često javljaju sa sličnim teškoćama vezanim za probleme s prehranom, te opisuju slične brige i emocije, između kojih su i strah od debljanja te grižnja savjesti nakon jela. U takvim ih situacijama potičemo na komunikaciju i suradnju sa stručnjacima koji su educirani u tom području. Drago mi je vidjeti što si to prepoznala kod sebe i što si svjesna načina na koji to utječe na tvoje fizičko zdravlje, kao što su izostanak menstruacije i opipljive kosti. Važno mi je naglasiti kako fizičke promjene koje primjećuješ mogu za tebe biti opasne, a budući da teškoće koje si navela utječu na tvoje svakodnevno funkcioniranje, važno mi je da za njih što prije dobiješ podršku stručnih osoba. To su osobe koje su educirane za teškoće koje si navela i od kojih možeš dobiti konkretne smjernice, savjete i podršku koji će ti omogućiti zdravo i kvalitetno funkcioniranje koje zaslužuješ.

Centar za poremećaje hranjenja -  BEA, pruža besplatni uvodni razgovor sa psihologom u kojem možeš dobiti konkretne i individualizirane upute ovisno o tvojim potrebama i tvojoj trenutnoj situaciji. Njima se možeš javiti mailom na info@centarbea.hr ili telefonskim putem svakim radnim danom od 10 do 15 sati na broj 098/900-5973. Potičem te da im se javiš te da zajedno pronađete načine koji bi ti bili korisni u nošenju sa situacijom koju si nam opisala.

Za kraj, htjela bih te još jednom pohvaliti za aktivno traženje pomoći za sebe i za brigu o vlastitom zdravlju. Bilo bi nam drago kada bi nam se ponovno javila i podijelila s nama detalje o tome kroz što prolaziš i kako bismo čuli tvoje mišljenje o našim prijedlozima. Također, možeš se javiti i Hrabrom telefonu koji je uvijek tu za tebe svakim radnim danom od 9 do 20 h na broju 116 111 ili na chatu svakim radnim danom od 15 do 19h.

Puno sreće i hrabrih pozdrava  šalje ti,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Nitko nema savršenu obitelj, možda sam i ja previše osjetljiva, ali meni ovo postaje nepodnošljivo' HELP

'Nedavno me napustio dečko i ne znam što bih sama sa sobom' HELP

'Zanima me kad se želim izjadati i tražiti savjet je li trebam kod psihologa ili psihijatra' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti