Slika nije pronađena

Zatražili smo stručni komentar psihologinja s Hrabrog telefona čiji savjeti mogu poslužiti svima koji su se našli u sličnoj situaciji. Osigurali smo pomoć za svakoga tko ju traži.

Svakoga tjedna nađe se neko pitanje u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori' koje bude malo potresnije od ostalih, a tada su tu za vas stručnjakinje Hrabrog telefona od kojih tražimo odgovore na vaša pitanja. Uvijek su spremne pomoći. U nastavku možete pročitati pitanje i odgovor.
PITANJE: Bullying

Radi se o nasilju, ali imam dva pitanja. Sad sam krenula u 7. razred osnovne škole i sjedim s jednom curom iz mog razreda koja je dosta agresivna i zločesta. Pošto je ona loša učenica stalno me traži da joj pišem zadaću i da joj govorim odgovore kada pišemo test. Ja njoj jednostavno ne znam reći 'ne'. E, sada ja imam dva pitanja.
Pitanje broj 1 - ona je meni prijetila da će me pretući ako ju tužim profesorici i ja joj to vjerujem jer se već tukla u školi čak i s ljudima iz viših razreda. U drugu školu se ne bi htjela preseliti, a u isto vrijeme opcija da se prebacujem u drugi razred mi isto nije draga jer ne bi imala prijatelje tamo i viđala bih ju na hodnicima. Ja bih to svejedno htjela reći školi, tužiti ju, ali kad bih to napravila bojala bih se otići sljedeći dan u školu i vidjeti nju. Tako da mi za to treba savjet - što da radim??

E, sada 2. pitanje je malo drugačije, ali ima veze s tom situacijom.
Pitanje 2 - znači škola zna da sam imala problema s tom curom godinama i, hajdemo reći da su pokušali učiniti što mogu da me ona ne zeza, ali svejedno me i dalje traži da pišem zadaće i te stvari. Svi profesori znaju da me maltretirala u nižim razredima. Meni se dogodila ova situacija: Tražila me da joj govorim odgovore dok smo pisali test iz matematike. Profesorica je to vidjela, a svjesna je toga da me ta cura zezala u prošlosti i rekla je pred svima tj. doslovno me osramotila da ću dobiti 1 ako me još jednom uhvati da joj pomažem s odgovorima i da će i ona dobiti 1. Znači prijetila mi je jedinicom. Ja znam tu logiku profesora i mislim da je pravedno nekome dati 1 ako pomaže drugome na testu i toj osobi koja vara isto, ali je li po vama pravedno prijetiti nekome s jedinicom ako profesor zna da sam imala problema s tom osobom i da nisam sposobna reći toj osobi 'ne'? Da ne mislite da ja tvrdim nešto kao 'svi ostali zaslužuju dobiti 1 u ovoj situaciji, a ja ne' nego jednostavno mislim da to nije pravedno jer ona zna kakve sam probleme imala s tom curom u prošlosti i da joj nisam sposobna reci 'ne' pa me samo zanima vaše mišljenje. Je li to bilo pravedno od nje da kaže, tj. je li mi to imala pravo reći?

Ja više ne znam što da radim, roditelji ne znaju da me ona zeza trenutačno i da traži da joj govorim odgovore i pišem zadaće, ne znaju ni za tu situaciju s matematikom, ako im kažem da me zeza to će reći školi, a ja to ne želim jer se bojim što će mi ta cura napraviti.

Dosta bi mi značilo da mi odgovorite na oba pitanja. Hvala vam puno.


ODGOVOR HRABROG TELEFONA:

Draga djevojko,

prije svega ti želim zahvaliti što si odlučila javiti se Hrabrom telefonu. Nije uvijek lako skupiti hrabrost i odvažiti se nekoga pitati za pomoć, stoga te želim pohvaliti za to. Ako sam te dobro razumjela, vršnjakinja iz razreda se ponaša agresivno prema tebi i prijeti da će te ozlijediti ako ne napraviš ono što ona traži od tebe. Također, brine te osjećaj nepravde zbog situacije kada je profesorica rekla da će ti dati ocjenu nedovoljan jer si šaptala odgovore toj djevojci na testu. Iz tvog upita dobivam dojam da se osjećaš prestrašeno i bespomoćno u situaciji koju trenutačno proživljavaš i da nisi sigurna što napraviti da bi se stvari promijenile.

Drago mi je što si preuzela inicijativu i potražila pomoć, znaj da nisi sama u situacijama u kojima ti je teško. Razumijem da osjećaš strah reći nekoj odrasloj osobi što ti se događa. Nije neobično da se u ovakvim situacijama  javlja osjećaj straha, a mogu biti prisutni i zabrinutost, tuga ili ljutnja. Neka djeca misle kako im nitko ne može pomoći i da će, ako reagiraju, izazvati još gora ponašanja od strane osobe koja se ružno odnosi prema njima. Ono što ti mogu reći je da djeca ponekad ne shvaćaju kako njihovi postupci djeluju na drugu osobu i njene osjećaje, no važno je da znaš kako ih to ne opravdava ako se   prema tebi ponašaju na ugrožavajući način. Iz tog razloga je važno upozoriti ih na to kako se ti osjećaš i što misliš te zaustaviti takvo ponašanje. Također, vjerujem da u tvom životu postoje ljudi koji te vole i koji su ti spremni pomoći. Iako si rekla da ne želiš razgovarati s roditeljima, meni se čini da bi to bila dobra odluka. Možda im možeš reći od čega strahuješ i zamoliti ih da prvo razgovarate i zajedno smislite korake koje će oni poduzeti  da se osjećaš sigurnije u školi. Napisala si i da ne želiš da škola sazna za to što ti se događa jer te strah što bi ti u tom slučaju mogla napraviti ta djevojka. Pitam se što se dogodilo posljednji put kada je škola saznala za to kako se ona ponaša prema tebi.  Važno mi je da znaš da je škola dužna zaštititi učenike od svakog oblika nasilja, osigurati njihovu dobrobit i sigurno okruženje, odnosno spriječiti da se situacije koje si opisala više ne događaju i da ti pruže podršku. U školi se možeš obratiti svojim nastavnicima, razredniku, psihologu ili pedagogu, koji su tu da saslušaju i pomognu djeci oko bilo kojeg problema koji ih brine. Vjerujem kako bi te osoba kojoj se odlučiš povjeriti razumjela i pokušala ti pomoći na različite načine. Zanima me imaš li i neku prijateljicu ili prijatelja kojima bi se mogla povjeriti i s kojima bi mogla osmisliti neke aktivnosti koje bi te mogle oraspoložiti. Čini mi se da bi ti možda u ovoj i sličnim situacijama mogli pomoći i savjeti kako da se zauzmeš za sebe, stoga ti šaljem ovaj link: Kako se suočiti s bullyingom.

Uz to, tvoje drugo pitanje je bilo vezano uz osjećaj nepravde zbog reakcije nastavnice. Možda ona misli da sama biraš pomagati toj učenici, dok tebi osjećaj nepravde stvara dojam da si u situaciji bez izbora u kojoj joj moraš pomagati. Ne mogu znati je li ona svjesna da i dalje proživljavaš prijetnje, stoga je moj prijedlog da možda i s njom razgovaraš i podijeliš svoje brige i misli. Rado bih čula što misliš o ovome.

Znaj da smo tu za tebe i da nam se možeš obratiti kad imaš potrebu podijeliti svoje misli i osjećaje. Voljela bih da nas kontaktiraš na našu besplatnu i anonimnu liniju za djecu na broj 116 111 radnim danom od 9 do 20 sati, kao i putem chat-a radnim danom od 15 do 19 sati. Na liniji će ti se javiti educirani volonteri koji su tu kako bi te saslušali i zajedno s tobom pokušali smisliti što možeš učiniti da ti bude bolje. Želim ti puno hrabrosti i sreće!

Puno pozdrava šalje ti,

tvoj Hrabri telefon
Foto: Hrabri telefon/ Giphy/ Unsplash

M.S.K./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

HELP 'Ne mogu podnijeti to da moram živjeti samo s jednim roditeljem'

'Neću vidjeti svjetlost dana, ubit će me na mrtvo ime' HELP

'Mene je napao tako da sam se tresla cijeli dan. Njega to nije ništa briga.' - HELP

Pomoć Škola maltretiranje bullying hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti