Slika nije pronađena

Zamislite da vam u školama, umjesto u ljekarnama ili kod liječnika, dijele hitnu kontracepciju, takozvane pilule za dan poslije? Zamislite da je potražnja tolika da školske medicinske sestre redovito ostaju bez zaliha.

U srednjoj školi Stowe u Ujedinjenom kraljevstvu događa se upravo to! Škola jedva uspijeva nabaviti dovoljne zalihe kontraceptiva za dan poslije, a njihov slučaj nije jedini. Mnoge škole u SAD-u također dijele Plan B tablete svojim učenicima. I to u zapanjujućim količinama.

Prema pisanju New York Times-a iz 2013. godine, ambulante koje se nalaze unutar školskih prostora dijele kontracepcijske pilule u New Yorku, Oaklandu, Baltimoru, Chicagu i diljem Kolorada. 13 škola koje to nude u New Yorku, učenicima dijele tablete isključivo nakon telefonskih konzultacija s liječnikom, a roditelji također imaju pravo glasa - mogu čak i zabraniti liječniku da izda recept za tablete. Ne radi se o tome da se tabletice dijele kao bomboni, no javnost je i dalje podijeljena po pitanju ove “usluge” u školama.

Jedan dio podržava ovu inicijativu. Djevojke kojima se dogodi hitna situacija lakše će se povjeriti školskoj medicinskoj sestri nego nepoznatom liječniku, a osim toga škola je mjesto gdje ćete sigurno zateći najveći broj tinejdžera. U tom je smislu škola odlična platforma za dijeljenje kontracepcije koja smanjuje postotak maloljetničkih trudnoća i pobačaja.

S druge strane, neki su roditelji zabrinuti zbog nuspojava koje se mogu pojaviti uzimanjem ovih lijekova. Plan B trebao bi se prepisivati na recept nakon liječničkih pretraga (vađenja krvi), a svaka bi pacijentica morala svom liječniku dati i povijest bolesti na uvid. U školi se ova procedura preskače.

Također se postavlja i pitanje odgoja i informiranja tinejdžera o spolnosti, seksualnosti i posljedicama nezaštićenog seksa. Umjesto da im se ponudi mogućnost “brzog lijeka” koji nije djelotvoran kao prezervativi ili kontracepcijska pilula koja se uzima svaki dan na mjesečnoj bazi, neki roditelji smatraju da bi bilo bolje obrazovati i informirati učenike u svim školama.

Što vi mislite o tome - bi li se isto trebalo uvesti u domaće škole? Kako bi reagirali da se ista tableta ponudi i našim srednjoškolcima?

L.B./izvor: The Stir

foto: sxc.hu

hitna kontracepcija pilula za dan poslije Plan B Srednje škole

Još vijesti