Slika nije pronađena

Pitali smo naše pratitelje na Instagramu jesu li u njihovim školama uvedene neke posebne mjere opreza zbog pojave koronavirusa, a evo što smo sve saznali.

Zadnjih dana svi gdje god se okreneš bruje i pričaju o koronavirusu. Diže se panika, kupuju se maske za lice koje zapravo uopće nisu nikakva zaštita, kupuju se lude količine brašna i drugih proizvoda za preživljavanje zombi apokalipse. Stanje je sve luđe i luđe, a jučer se počelo pričati i o planu što će biti sa školama ako se situacija pogorša. Ministarstvo ima plan, a on je da se nastava provodi online. Ali prije toga, sada dok se nastava još uvijek provodi u pravim učionicama, što rade škole na tome da spriječe širenja zaraze i da održe higijenski minimum na nivou?

Odlučili smo provjeriti kakvo je stanje u srednjim školama diljem Hrvatske. Pitali smo vas putem Instagrama jesu li u vašim školama uvedene neke posebne mjere zbog koronavirusa – i evo što ste nam rekli. Najveća 'mjera' koja je uvedena i koju je najviše vas spomenulo je pojava sapuna u WC-ima. Da nije toliko problematično, bilo bi smiješno.


Iako u većini škola nema nikakvih posebnih promjena, što je dobar dio vas potvrdio, kod nekih su se dogodile promjene koje se odnose isključivo na opskrbu škola higijenskim potrepštinama, koje su tamo oduvijek trebale biti. 'Uveli su sapun' je najčešći odgovor koji smo dobili. U nekim školama su novost bili i papirnati ručnici i wc papir, dvije potrepštine koje su trebale i do sada biti tu svaki dan, ali to izgleda tada nije bilo bitno.


Najproblematičnija situacije je ona koju nam je ispričao jedan učenik Medicinske škole. Ona koja bi trebala i morala imati higijenu na prvom mjestu, čini se ima higijenu na zadnjem mjestu. Pronaći papir za brisati ruke do sada je bila nemoguća misija, iako su cijelo vrijeme u wc-ima normalno postavljeni uređaji za papirnate ručnike. WC papir kaže da su imali, ali nekada – više ne nego da, nikad se nije znalo hoće li ga biti ili ne. Cure su već imale pod normalno praksu da nose sa sobom papirnate maramice kada idu na wc. Ali ne više, zahvaljujući koroni, wc papir je stigao! U istoj školi su uz ove glavne potrepštine stavili u wc-e i sapune na senzor, kao i senzore za dezinfekciju na ulazu u školu i ispred dvorane za tjelesni. Još jedna dodatna mjera je i da učenici viših godina ne odrađuju praksu u trenutnom razdoblju. To su najveće promjene u školi koje smo doznali. A kako je u tvojoj školi? Postoje li uopće kakve nove mjere osim 'uvođenja sapuna'?


Foto: Shutterstock.com – hxdbzxy/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Što će biti sa školama i nastavom ako se pogorša situacija s koronavirusom? Ministarstvo ima plan!

Besplatne pripreme iz dva najteža predmeta na maturi: Prijave su u tijeku – ali postoji jedan uvjet za polaznike

Novi edukacijski program stiže u srednje škole: Radi se o temi o kojoj se s mladima ne priča dovoljno

Hrvatska Higijena Srednje škole Koronavirus

Još vijesti