Slika nije pronađena
Ove godine u srednje škole upisano je 1349 učenika više nego lani, a narastao je interes za strukovna zanimanja.

Školovanje za automehaničare, kuhare, zidare ponovno je in - nakon prvog kruga upisa u srednje škole za deficitarna zanimanja odlučilo se oko 650 učenika više. Iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da taj pozitivni trend treba i dalje poticati. Razmišljanja učenika koji su upisali strukovne škole.

Matej je srednju školu za automehaničare završio prije dva mjeseca i odmah dobio posao. 'Oduvijek sam ovo želio, kao mali sam šarafio s tatom i eto. Lako je naći posao u ovom zanimanju, a ako se ne uspije uvijek se može doma nešto svoje pokrenuti', ispričao je za RTL Danas automehaničar Matej Despot.

via GIPHY


U njegovu srednju strukovnu školu u Velikoj Gorici ove se godine upisalo 40 učenika više. Među 15 zanimanja, u porastu su i automehaničari. Ravnatelj kaže, svi njihovi učenici lako dolaze do posla.

'Dva zanimanja pediker i frizer svi rade, konobari i kuhari svi rade. Imamo jako dobar odnos s poduzećima i obrtnicima i znamo koliko učenika gdje imamo. I to 90 posto ostanu ovdje, deset posto možda ode van', naglasio je Stjepan Kos, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica.

Ove godine u srednje škole upisano je 1349 učenika više nego lani, a narastao je interes za strukovna zanimanja. Upisano je čak 76 kuhara više nego lani. Neće nedostajati ni medicinskih sestara i tehničara kojih je 22 više. Popularno među srednjoškolcima je i zanimanje CNC operatera koji je 69 više.

via GIPHY


Veći je broj i upisanih zidara, tesara, slastičara, konobara i farmaceutskih tehničara. Iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da je veći broj djece upisane u deficitarna zanimanja, pozitivan je trend koji treba nastaviti poticati.

'Kad već imamo ovakve trendove idući korak za obrazovnu politiku je da se ta djeca u tim zanimanjima uključuju u svijet rada. Imali bi odmah osigurano radno mjesto, a poslodavac kvalitetnog radnika kojih sada kronično nedostaje', rekao je za RTL Danas Božo Pavičin, voditelj Odjela za obrazovanje HGK. Među najnepopularnijim zanimanjima su fasaderi, parketari, ali i dimnjačari kojih je ove godine upisano samo šestero. Sigurno zaposlenje za, primjerice, Nikolu je bio razlog da odabere upravo to zanimanje.

'Malo nas se upisuje jer ne znaju kakav je to posao, ali to nije tako. Tako je bilo prije 50, 100 godina. Danas se sve radi uz aparate i puno je jednostavnije', govori Nikola Horvat, dimnjačar.

via GIPHY


Mjesta ima još, a svi se nadaju da će se do početka školske godine barem još neka popuniti.

Foto: Pexels/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Sve važne infomacije koje morate znati za maturu na jesenskom roku – prijave kreću već u subotu!

Objavljeni su rezultati mature i zna se koji je studijski program najpopularniji ove godine

Učenici ove godine izostali preko 30 milijuna sati! Jedna je županija vodeća po broju izostanaka

zanimanja upisi maturanti popularna Srednje škole Strukovna zanimanja

Još vijesti