Slika nije pronađena

I dok su dečki, gotovo u pravilu, spremni za fizičke obračune, izgleda da izmjenjivanje udaraca i čupanje kose nije strano niti djevojkama. No, one posežu i za puno suptilnijim metodama ogovaranja, blaćenja i izoliranja ‘neprijateljica’.

U pulskim srednjim školama nasilje je često. Štoviše, prema izjavama pojedinih učenika s kojima smo razgovarali, događa se barem dvaput do triput mjesečno tijekom školske godine. Najčešći oblici nasilja su verbalni, ali nisu izuzeci niti fizička ozljeđivanja i maltretiranja.

Grupa učenika prije tjedan dana uzela je ‘na zub’ djevojku iz razreda te bez razloga razglasila po školi da ima uši pa ju je cijela škola izbjegavala”, ispričala je grupica učenika.

Niti fizičko nasilje među djevojkama nije rijetkost, pa su tako, kažu, bili svjedoci nekoliko tučnjava između svojih školskih kolegica koje su završile s modricama pod okom, ogrebotinama na licu i vratu. I naravno još dubljim ranama na duši koje se izvana i ne vide.

Na žalost, nasilja je u školi sve više, usprkos naporima profesora i ravnatelja koji pokušavaju riješiti taj problem. Najčešće se to nasilje među nama učenicima otkriva tako da se ozljeđeni ili maltretirani učenik obrati učitelju ili ravnateljici, ali i uz pomoć kamera koje su postavljene na hodnicima pojedinih škola.

Kako tome stati na kraj zapravo i ne znaju, osim što uglavnom uvijek nagovaraju svoje školske kolege da razmirice rješavaju razgovorom.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.


Ima li i u vašim školama nasilja među tvojim vršnjacima?

L.B./izvor: Glas Istre

foto: Shutterstock, Tumblr


...Pročitajte još...

...Nasilje u hrvatskim školama - školskog kolegu udara po glavi, a ostali samo promatraju!...

...Nasilje u školama – koje su zagrebačke škole najgore?...

...Nasilje u školi: 13-godišnja učenica fizički napala profesora!...

Pula načini maltretiranja Srednje škole nasilje djevojke i dečki

Još vijesti