Slika nije pronađena

Pilula za dan poslije ‘ellaOne’, koja se u Hrvatskoj danas može dobiti samo uz liječnički recept, mogla bi uskoro ući u slobodnu prodaju u ljekarnama.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je preporuku Povjerenstva za humane lijekove (CHMP) da se režim izdavanja ovog hitnog kontraceptivnog sredstva iz postojećeg izmijeni u bezreceptni.

U Europskoj agenciji za lijekove procijenili su da se ovaj kontraceptiv može koristiti sigurno i učinkovito i bez liječničkog recepta, te da bi se tako ženama ubrzao pristup lijeku i povećala njegova učinkovitost.

Ocijenili su i kako su »ellaOne« pilule jednako sigurne kao i hitni kontraceptivi koji sadrže levonorgestrel, a koji se mogu uzeti do 72 sata nakon spolnog odnosa. Takvi se hitni kontraceptivi izdaju bez recepta u 23 europske zemlje.

Tako bi 'ellaOne' postale prve pilule za dan poslije koje, ako zagusti, svatko punoljetan može odmah kupiti u ljekarni. Cijena jedne takve tablete, koje se prodaju u pojedinačnom pakiranju, kreće se oko 200 kuna.

  

Dubravko Lepušić, ginekolog iz KBC-a Sestara milosrdnica upozorava da je pilula za dan poslije prihvatljivija od pobačaja, ali se može koristiti ‘samo izuzetno’, a nikako kao zamjena za kontracepciju.

Upotreba kontracepcijskih pilula kod nas je niska, koristi ih samo 12% spolno aktivnih adolescenata, dok je europski prosjek 30%”, kaže Lepušić.

 “Zato prvo i osnovno mora biti edukacija djevojaka i mladića, koji moraju biti informirani o tome čemu služi hitna kontracepcija, koliko je često smiju koristiti, i kakve su posljedice prekomjerne upotrebe takvih sredstava”, upozorava Lepušić.

Mislite li da bi ovakva hitna kontracepcija trebala biti dostupna bez recepta i posjeta liječniku?

L.B./izvor: Novi list

foto: Shutterstock

ellaOne bez recepta hitna kontracepcija pilula za dan poslije Dubravko Lepušić

Još vijesti