Slika nije pronađena

Iako je veljača najkraći mjesec u godini, ona je ujedno i najzabavniji, jer s njom započinje i vrijeme maškara, maskiranja i raskošnih karnevala.

U našim krajevima sačuvala se tradicija poklada, odnosno vrijeme kada maske preuzimaju vlast kako bi istjerale sve zle duhove i nedaće koje nam prijete te kako bi se pobrinule da nam nova godina protekne u sreći i veselju.

Riječ karneval dolazi iz latinskog jezika te znači 'zbogom mesu', dok se kod nas uz karneval spominju i mesopust, poklade ili fašnik, koji su više vezani uz određene regije, mjesta te njihove običaje.


Karnevalske svečanosti obično uključuju maskirane povorke, plesove i vatromete, a na kraju obično slijedi svečano spaljivanje velike lutke, koja predstavlja princa karnevala.

Ovaj običaj najvjerojatnije se razvio iz rimskih bakanalija i saturnalija, a danas je dobio i veliko društveno značenje jer se kroz zabavu i satiru često ovim putem ukazuje na aktualne probleme te se kritizira vlast.

Dobrom raspoloženju pridonose i običaji pečenja krafni ili fritula, koje se daju maškarama nakon što vam posjete kuću kako bi ih udobrovoljili te se, naravno, pokazali kao dobri domaćini.

U svijetu postoji par slavnih karnevala koje definitivno barem jednom u životu morate posjetiti, a najpoznatiji je svakako onaj u dalekom Brazilu, točnije Riu de Janeiru. On započinje u ritmu sambe i s raskošnim plesačicama koje predvode veliku povorku.

Pripreme za karneval traju mjesecima, jer je potrebno dobro uvježbati plesne korake i sašiti kostime, a u Rio od početka godine pristižu i brojni turisti kako bi prisustvovali ovom spektakularnom događaju.

U Europi karnevalsko ludilo predvodi Venecija, u kojoj se ovakve proslave održavaju još od 1268. godine. Tijekom karnevala cijeli grad je pod maskama, a one tradicionalne uključuju renesansne plemiće i dame kao i bogato ukrašene krinke za lice.

U Hrvatskoj, najpoznatiji karneval je svakako onaj koji se održava u Rijeci. On je nastao zahvaljujući običaju zvanom mesopust, koji datira još iz davnine, kada su po legendi grde maske svojim veseljem rastjerivale sile zla te zazivale proljeće.

Osim u Primorju, maškare su rado viđene i u Samoboru, čiji fašnik datira još iz 19. stoljeća, a koji tradicionalno završava 12. veljače i to osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke.

U svakom slučaju, vrijedi se maskirati i barem na kratko postati netko drugi te uživati u dobrom provodu i zarazno dobrom raspoloženju. Osim što tako zazivamo pozitivnu energiju i branimo se od svih loših stvari, fašničko ludilo pruža nam i zaborav od briga i problema. Zato se počastite finim krafnama, a na lice obavezno stavite masku te skoknite do vama najbliže karnevalske zabave.

Sonja Curi
Foto: Photoxpress.com

maškare karneval