Slika nije pronađena

Iako se isprva čini kako nam je sve poznato, kako smo otkrili sve što smo mogli otkriti te kako nas više ništa ne može iznenaditi - nakon što pročitaš ovaj članak, zasigurno ćeš misliti drugačije. Naime, još uvijek postoje pojave, mjesta i građevine diljem svijeta za koje jednostavno ne možemo sa sigurnošću reći kako su nastale i zašto se događaju. Donosimo ti nekoliko velikih svjetskih misterija .

Bermudski trokut ili Đavolji trokut, mjesto je u Atlantskom oceanu gdje su, iz neobjašnjivih razloga, stoljećima nestajali brodovi, a u 20. stoljeću i avioni. I dok neki govore o postojanju izvanzemaljskih sila na tome području, drugi pak smatraju da se tamo nalazi Atlantida, davno izgubljeni grad. Štogod mislili i koja god objašnjenja ponudili - Bermudski trokut i dalje uspješno skriva svoju tajnu.

Atlantida, otok, grad kojega grčki filozof Platon spominje u svojim djelima. Nikada o njenom postojanju nije pronađen niti jedan čvrsti dokaz.

Area 51 - područje američke vojne baze smješteno u jugozapadnoj Nevadi. Njeno postojanje dugo je negirano, da bi upravo zbog toga i danas ostala raširena predodžba kako se ondje nalaze ostatci srušenog NLO-a. Navodno su djelatnici oboljevali i umirali od mističnih bolesti uzrokovanih opasnim tvarima i pokusima.

Uskršnji otoci - smješteni južno od obale Čilea oduvijek su predmet znatiželje mnogih znanstvenika i zaljubljenika u arheologiju, ali i proučavanje mističnoga. Naime, na njemu se nalaze skulpture koje teže oko 14 tona za koje se ne može sa sigurnošću reći kako su nastale. Specifično hijeroglifsko pismo rongorongo, plesovi te nikada dokazani kanibalizam razlozi su zbog kojih ovo mjesto spada u velike svjetske misterije.

Stonehenge, spomenik iz prapovijesti smješten na Salisburškoj nizini. Potječe iz neolitika i dan danas se ne zna što je građevina predstavljala svojim stvarateljima.

Ovo su bile samo neke od velikih svjetskih misterija. Krugovi u žitu, piramide u Gizi, Machu Picchu i još mnoge čekaju da njihove tajne konačno budu otkrivene.

Koja misterija je tebi posebno zanimljiva?

Dragana Bosanac
Foto: Photoxpress.com

misterije svijet zanimljivo

Još vijesti