Slika nije pronađena

Miči se Cesar Millane i svi tvoji psi kojima šapćeš jer dolazi Nirmala Toppo koja šapuće – slonovima! A da bi stvar bila još zanimljivija, ona je tinejdžerica i ima svega četrnaest godina.

Nirmala živi u Indiji i definitivno je podigla ljestvicu kada se radi o šaptanju životinjama.  Naime, zbog industrijalizacije na tisuće slonova završi u indijskim gradovima i to postaje veliki problem. No, u gradu Rourkelu imaju rješenje za ovo, a zove se upravo tinejdžerica Nirmala Toppo.

Djevojka je pronašla način komunikacije sa slonovima i pomaže im da pronađu put te se vrate u svoja prirodna staništa. Dogodilo se to nakon što je krdo slonova pregazilo njezinu majku i usmrtilo je. Taj je događaj bio pokretač njezinog neobičnog talenta.


Kaže kako se prvo moli među slonovima, a potom im se obraća, govori im. Kaže im da ovo, tj. grad nije njihov dom, a potom zajedno s njima prolazi kilometre, oni je slijede i vraćaju se u svoja prirodna staništa. Najčešće im govori: 'Morate se vratiti ondje gdje pripadate.' Također, obraća im se na lokalnom dijalektu.

Da se radi o pravoj šaptačici slonovima govori i podatak o tome kako se o njezinom talentu pročulo te kada god u spomenutom gradu ili regiji dolazi do naglog ulaska mnogo slonova, vlasti odlaze po Nirmalu kako bi ih što prije i bezbolnije vratila u šume oko grada. Sada joj čak i plaćaju za tu uslugu.

U svemu joj pomaže i otac te nekoliko momaka iz lokalne zajednice. Oni se rašire oko krda slonova, a djevojka je u sredini, među životinjama, moli se i obraća im se.

Sada je već zovu Lady Tarzan. Osim što joj se obraća i lokalna vlast, često je zovu i suseljani kada slonovi upadnu na polja i počnu svojim velikim tijelima uništavati usjeve. Svi svjedoče kako ih djevojka uvijek uspije vratiti u divljinu i to bez nekih većih problema.

U regiji u kojoj Nirmala živi ima oko 3,000 slonova i zbog rastuće industrijalizacije sve su češći sukobi i susreti ovih životinja i ljudi. U posljednjih deset godina ubijeno je oko dvije stotine slonova i osam stotina ljudi.

Naime, regija je bogata mineralima te se sve više uništavaju šume i ostala prirodna staništa ovih životinja.

Ipak, postoje i ljudi koji sumnjaju u ovu sposobnost skromne indijske tinejdžerice, međutim njezina djela dokazuju upravo suprotno. Osim toga, dokazano je da su slonovi visoko inteligentne životinje koje imaju odlično pamćenje te održavaju stabilne odnose između sebe tijekom života.

Također, uskoro bi se u Indiji trebala održati prva međunarodna konferencija o dobrobiti slonova na svijetu, budući je Indija dom za oko 60 posto divljih slonova u cijeloj Aziji. Sasvim je izvjesno da bi skromna lady Tarzan imala što za reći na ovu temu.


N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

zanimljivo svijet slonovi tinejdžerica